neděle 27. května 2012

Charles na Georgetown Law



V březnu na Georgetown Law zavítal politický cirkus, během kterého se utkali například známí komentátoři z Washington Post Charles Krauthammer a E. J. Dionne Jr. Tématem byly samozřejmě prezidentské volby, reforma zdravotnictví před US Supreme Court a další témata. Došlo i na parádní bonmoty, když se mluvilo o ideologicky a osobnostně poněkud mdlém kandidátu Republikánů, kterého mnoho voličů GOP nemiluje. "Republicans fall in line, they don't fall in love." Nebo: "You date averybody else, but Romney is the guy your parents want to fix you with."

Dočkal jsem se i zajímavých předpovědí. Například, kdo bude viceprezidentským kandidátem Republikánů. Dle Krauthammera to bude Marco Rubio (o něm příště). Paul Ryan je taky velký kandidát, ale ten čeká na svoji šanci a dle Krauthammera bude v budoucnu prezidentem. A co prezidentské volby v roce 2016? Za Demokraty bude kandidovat Hillary Clinton a za Republikány skutečně ideologický Republikán. Strana se totiž za poslední roky posunula hodně do prava, takže Romney už není konzervativní kandidát jako před lety, ale výrazně umírněný, přestože své názory v podstatě nezměnil. Strana se změnila. Za čtyři roky se nejspíš zakonzervuje ještě víc a už uspěje s prosazením skutečně konzervativního kandidáta, jakým byl před lety například Barry Goldwater. Krauthammer odhaduje, že to v roce 2016 bude mít pro GOP nicméně stejný výsledek, jako v roce 1964.

A ještě k Charlesovi. Vypadal poněkud unaveně, na podium nepřišel po svých, ale přisvištěl na vozíčku. Dle mého washingtonského zdroje se zranil při potápěni. Nuž, snad se dá ještě dohromady, nevypadal moc dobře.

Žádné komentáře: