pondělí 7. května 2012

Condi v Heritage Foundation

Nedávno jsem měl možnost se jít podívat na projev Condoleezze Rice v Heritage Foundation. Poměrně dost politický projev, zahrnující komplexní pohled na americkou zahraniční i domácí politiku, a spousta zajímavých momentů. Například osobní pohled na obrovský vliv, jaký měly tři velké šoky poslední dekády - 11. září 2001, ekonomická krize a Arabské jaro - na strategické i každodenní rozhodování americké vlády.

Zajímavý pohled na nestabilitu autokratických režimů a tzv. Ceaușescu moment, tedy jemnou hranici, kdy lidem žijícím pod autokraty dojde trpělivost a celá stabilita režimu se hroutí. Poměrně přesvědčivá obhajoba politiky neudržovat vztahy s autokratickými režimy za každou cenu proto, že údajně garantují "stabilitu".

Condoleezza Rice také přesvědčila, jaké charisma a eleganci může (a měl by) mít ministr zahraničí. A po americku také připoměla svůj vlastní osobní příběh, když mluvila o výhodách americké demokracie. Děvče z Birminghamu v Alabamě, nejvíce segregovaného velkého města v USA, kdy se zdálo, že nic není možné, ale které to dotáhlo až na ministryni zahraničí. Nuž, pěkný závěr projevu. Video celé řeči zde.

Žádné komentáře: