pondělí 2. července 2012

Marco a Joe v Brookings

V Brookings Institution nedávno vystoupil republikánký senátor Marco Rubio se svým prvním komplexním projevem o zahraniční politice. Akci zahájil prezident Brookings Strobe Talbott, mladého senátora uvedl jeho mentor senátor Joe Lieberman a celou akci z hlediště sledoval Robert Kagan, který do Brookings přesídlil, a k jehož knihám se Rubio během projevu několikrát odkázal. Senátor je považován za jednoho z kandidátů na viceprezidentského kandidáta republikánů, i když to v poslední době spíše odmítá. 

Během projevu na něm byla občas patrná nervozita a někdy to zaskřípalo, ale celkově šlo o dobrý výkon. V projevu pokryl hlavní témata současné americké zahraniční politiky, ale hlavní zprávou bylo to, že Amerika musí zůstat aktivní v mezinárodní politice i během 21. století. “On the most difficult transnational challenges of our time, who will lead if we do not? The answer, at least today, is that no other nation or organization is willing or able to do so.” Šlo o poměrně standardní republikánský projev, Kagan měl jistě radost.



Rubio projev opepřil i trochou konzervativního humoru. Mluvil o 70. letech jako o době, kdy USA  “felt less than confident about the future... America experienced setbacks against communism in Asia, the collapse of trust in government, the oil shock, stagflation, high interest rates, Soviet expansion, the hostage crisis in Iran -- and disco music.” Hoho. Na konci se mu povedl i neplánovaný komediální výstup. To když se dostal na předposlední stranu svého projevu, ale ta poslední pod ní nebyla. Reagoval pohotově... “I left my last page of the speech. Does anybody have my last page? I really like my last page.”

Rubio je zajímavý svým mládím, zájmem o zahraniční politiku a hlavně svým životním příběhem, jak je v USA zvykem. Je synem emigranta z Kuby a na Floridě, kterou jako senátor reprezentuje, je velmi populární. Přináší GOP body u menšin, které republikáni spíše odrazují. Jak jsem psal v dřívějším postu, jako hlavního kandidáta na Romneyho viceprezidenta ho vidí i Charles Krauthammer. Podle jeho profilu v poslední Economistu si Romney ale vybere spíše někoho zkušeného z bysnysu, aby zvýraznil svou výhodu oproti Obamovi. Nuž uvidíme. 

Video z celé akce je zde. Zajímavý profil Rubia v posledním vydání týdeníku Economist je zde.

1 komentář:

Lukáš Hoder řekl(a)...

http://www.politico.com/news/stories/0712/78060.html