pátek 7. března 2008

ČSSD provedla zásah v Sýrii

Tvrdí to alespoň na svém blogu předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek, jenž označuje setkání se syrským prezidentem za "nejvhodnější příležitost k humanitární intervenci za vězněného Riyada Saifa". Jde alespoň podle mých informací o zcela novátorskou událost, v případě předchozích významných humanitárních intervencí (Kosovo, Rwanda, Somálsko atd.) se jednalo většinou o akce mezinárodní, se snahou o utvoření koalice států. Že by se o vojenský zásah za účelem zabránění masového porušování lidských práv pokusila jediná politická strana, a to dokonce opoziční, považuji za zcela bezprecedentní. Bohužel, světová média tuto událost příliš nereflektovala, takže mi výsledek akce, spolu s případnými podrobnostmi (počet zasahujících sil, utrpěné škody apod.) stále zůstává zatajen.
I přes drobné terminologické škobrtnutí však Jiří Paroubek celkově zasluhuje za svou aktivitu na blogu pochvalu, publikuje často, poměrně rozsáhle a navíc přichází i se zajímavými informacemi a pohledy. Vadí mi ale zbytečně vyostřený jazyk při dosti frekventovaném napadání Mirka Topolánka. Český postup vyjednávání dohody k radaru například Paroubek charakterizuje jako: "směsici naivity, neumětelství a pohrdání demokratickými principy, že pro ni marně hledáme obdobu v dějinách české diplomacie (...)“. Nadpis k článku o udělení medaile bratrům Mašínům zní: "Totální úlet M. Topolánka". Korunu všemu nasazuje Paroubkova poznámka k setkání Topolánka s Bushem: "(...) splnil několikanásobný sen, dětský sen jednoho z nich, byť bývalého frekventanta komunistické důstojnické školy Mirka Topolánka. Jistě i v této škole měl rád jasná řešení a prostinké pravdy". Paroubek se samozřejmě může účinně bránit tvrzením, že podobně třaskavá střelba zaznívá i z druhé strany, nicméně mě by zajímalo, jak hluboko lze pod čtvrtou cenovou klesnout...
Na závěr jen přidám předpověď předsedy socdem ohledně výsledku amerických prezidentských voleb - s "největší pravděpodobností" zvítězí zástupce Demokratické strany. Že by tato predikce ovlivnila naši anketu, v níž raketově vystřelil Obama?

Žádné komentáře: