čtvrtek 13. listopadu 2008

Bienvenidos a republica bolivariana

Jsa v soucasne chvili ve Venezuele se rad podelim o prvni dojmy ze zeme. Ihned pote, co jsem se dostal ke sve bagazi (na latinos az neuveritelne rychle), se me zdvorile ujal jeden z pracovniku ochranky, pry abych se neztratil. Soucasti pratelskych rad bzlo pochopitelne seznameni s kamaradem vekslakem a kamareadem z ministerstva turistiky, s peknou orwellovskou zkratkou Mintur.
Bylo mi vysvetleno, jak menit dolary na cernem trhu tak, aby se dostalz k beznym lidem (krome pritele Vekslaka je obavam se uvidi jen vetsi vekslacke ryby) a nejlepe na letisti, protoze pak uz nikdy nedostanu podobny kurz. Vzhledem k tomu, ze sem podobnych triku uz par zazil, jesm za nabizeny kurz vymenil jen nezbytne minimum (a v duchu se kopal do onech mist, ze jsem dolaru nevzal vice s ohledem na povestnou bezpecnost venezuelskych mest), k velkemu zklamani sekuritaka, vekslaka, ale o to mensimu ridice Ivana (rodice by mely pracovat na prognostaku, lepsi jmeno do dnesnich dob sznkovi vybrat nemohli:)). Ten uz za rohem nabizi lepsi kurz.
Pomalu, ale jiste, zacinam chapat, do jakeho stavu Chavez mistni ekonomiku dostal, na cernem trhu za dolar dostanete dvakrat vice nez je oficialni kurz, protoze je to jedina mena, ktera drzi hodnotu. Krome oficialnich bolivaru tak bezne koluji dolary, ktere se vsak kazdy snazi schranovat. Po navsteve potravin chapu proc. Dle oficialniho kurzu date za toastovy chleb 80 korun, 1,5 litru vody 45 a kilometru taxiku 50-100 Kc (i mistni). Vetsina veci podrazila za poslednich 5 let minimalne 2x, vetsinou 3x. Jen benzin je v podstate zdarma, za 50 litru zaplatil Ivan podle oficialniho kurzu asi 30 korun. Az sem zavedl vanezuelskou ekonomiku chavezovsky socialismus.
Cesta z letiste do centra odpovida predpokladum, Ivan se ridi heslem o silnejsim psovi, stejne jako popularni Ivanek. Dvakrat na posledni chvili uhne busu, ktery nas tlaci na krajnici, jinak svym Chevy tlaci dalsi:)
Nasleduje obvykly trik s tim, ze jsme zavezeni nekam, kam nechceme, ale ze drobne navyseni jizdneho to lze napravit. Na to nelze reagovat jinak nez prikyvnutim a chzstanim se na nasledujici hadku s tradicnim odchodem s pokrikujicim domorodcem v zadech:)
Toz tedy prvni dojmy, uz jsou i dalsi, casem sem jeste neco pridam:)

3 komentáře:

Hubert Smekal řekl(a)...

Viva la revolucion! :)

MarianBelko řekl(a)...

Hlavne nezapomen dovezt ty doutniky ;)

Martin Hrabálek řekl(a)...

Budu rad, kdyz dovezu sebe:) Vcera sem byl pro tvrdou menu v Brazilii, ale pry jim kvuli desti vypadl bankomat... Tak sme zas vybirali tu a posilame penizky Hugovi do kapsy:(