pátek 9. října 2009

Transparency se nevytáhla

U dnešní snídaně jsem dočítal včerejší HN a trochu mi zhořklo sousto. Adriana Krnáčová, ředitelka Transparency International v článku V Plzni lze zahlédnout celé Česko, mimo jiné píše o některých diplomových pracích: "obsah a struktura je tak formální a plytká, že mi je z toho někdy k breku". Přesně tato slova jde vztáhnout na příspěvek paní ředitelky. Struktura je sice OK, na pár stovek znaků do novin nelze vyplodit žádné omračující elaboráty, ale taková míra zobecnění bez zjevné znalosti problematiky bohužel u osoby z respektované NGO zamrzí.
"Na amerických univerzitách je plagiátorství trestáno vyhazovem. U nás ne. Na světě existuje přitom množství sofistikovaných softwarů, které umí plagiátora spolehlivě odhalit." Tak tedy - u nás ano (vyhazuje se) a stejně tak již delší dobu funguje dotyčný software, který přebírají i další univerzity a pokrok se údajně blíží dokonce i na UK (na theses.cz již participuje 22 univerzit). Osobně myslím, že politika MU - tedy zveřejňovat závěrečné práce - nese ovoce a přinejmenším motivuje studenty a koneckonců i autory posudků k lepším výkonům.
Filipika paní Krnáčové, kterou se snaží napadnout celé české vysoké školství, nepřípustně generalizuje a vypovídá maximálně o PrF ZČU, respektive o práci akreditační komise, o ničem jiném. Jenže mediální kolečko se opět roztočí, slova paní ředitelky převezme ten komentátor, pak onen analytik a rázem tu máme nezpochybnitelný fakt, že u nás panuje akademický středověk...

9 komentářů:

Lubomir Majercik řekl(a)...

Souhlasím, taky mě to rozladilo. To, co jí vyšlo, má takovou hloubku, že to mohla napsat za pět minut mezi čištěním zubů.

Problém ale vidím i v MU, teď už měla dávno chrlit tiskové zprávy a nabídky rozhovorů o našem úžasném ISu a tvrdých opatřeních a nesmlouvavém přístupu.

Lukáš Hoder řekl(a)...

Můžeš napsat na tiskový odbor rektorátu (http://www.muni.cz/rect/991040/people)... :)

Lubomir Majercik řekl(a)...

Právě jsem napsal, díky za tip. Jsem zvědavý, s čím se ozvou :-). Ostatně tajně doufám, že něco v této věci podnikají.

Jana Kovačovská řekl(a)...

Suhlas s Hubertovym postom, ale chcelo by to napisat odpoved do HN, PM imho nie je dostatocne forum na takuto debatu.

Lubomir Majercik řekl(a)...

Tak z tiskového odboru rektorátu zatím nic. Asi mají plné ruce práce s tím informováním o protiplagiaristické politice MU.

Anonymní řekl(a)...

Dnes na čt24 cca ve 13:40 byl prof. Fiala a i IS zminil :-)
Co tiskov odbor - uz nejaka reakce?

Lubomir Majercik řekl(a)...

Za týden žádná reakce.

Lubomir Majercik řekl(a)...

Mimochodem, slyšel jsem, že v onom rozhovoru na ČT, který je tu zmiňovaný, se rektor Fiala dopouštěl stejného nešvaru, jaký zde byl vytýkán Krnáčové. Na základě událostí na plzeňských právech údajně napadal celou plzeňskou univerzitu. Sám jsem to ale neviděl, na stránkách ČT nenašel.

Hubert Smekal řekl(a)...

Tak zase, Lubko, univerzita by měla vědět, co se takto masově děje. Tady asi kontrolní mechanismy maličko selhaly...