pátek 9. dubna 2010

Výběr z tisku

Tento týden v mediální pasti uvízly zejména události americko-ruského televarieté v Praze, proto vás upozorním i na některé další pozoruhodné publikační počiny.
Ve Foreign Policy vyšel článek o případu Cetina Dogana, bývalého prominentního generála, který je v Turecku obžalován za pokus o svržení vlády. Autory jsou generálova dcera a zeť, což článek činí zajímavým samo o sobě, do kategorie "hot" jej však posouvá skutečnost, že onou dcerou a zetěm jsou Pinar Dogan a Dani Rodrik, oba profesoři z Harvardu.
Trocha propagace naší katedry: vedoucí KMVES Petr Suchý v Lidovkách a v rozhovoru v Českém rozhlasu.
Čarokrásný fotoreport z Čečenska.
Minulý týden přišlo v Economistu na přetřes téma vztahu Velké Británie a Evropské unie, jeden kratší kousek s přiléhavým názvem "David Cameron's splendid isolation" a jeden komplexnější delší kousek (nicméně doporučuji spíše tento, kdybyste si chtěli vybrat). A konečně TG Ash o tomtéž.
Guénaël Mettraux a Tim Judah o srbské omluvě za Srebrenicu. Michael J. Glennon z Tufts University o problémech s definicí agrese.
Daniel Münich kritizuje způsob financování vědy.
Nová americká nukleární strategie ústy Baracka Obamy, Obamova pražská řeč, text STARTu.
Při příležitosti druhé Obamovy návštěvy v srdci Evropy se vyrojily ve světovém tisku i články o vztahu USA a střední/východní Evropy - v Economistu a Brzezinski s Mitchellem v IHT.
V aktuálním čísle Economistu se skutečně zajímavých článků urodilo: kolik je vlastně na světě států?, válečná kořist a právo, zvýšení výdajů na vzdělávání jako efektivní boj proti kriminalitě, blížící se volební sezóna ve střední Evropě, rizika stárnoucího evropského elektorátu.

1 komentář:

Lubomir Majercik řekl(a)...

Pěkné, díky, Hube.