sobota 7. května 2011

Nekrolog pro kmotra globálního teroru

Vyšlo pod názvem "Teroristova lhůta spotřeby" v MFd, 5. 5. 2011

Po Carlosi „Šakalovi“, Abú Nidalovi odešel další zasloužilý kmotr světového terorismu. Na rozdíl od toho prvně zmíněného, který si odpykává doživotí ve francouzské věznici, se dva zbylí už zřejmě setkali poblíž kotlů pekelných. Všichni tři si svého času vydobyli aureolu téměř mýticky nebezpečných postav – ale ruku na srdce: Kdo si ještě dnes na „Šakala“, Abú Nidala vzpomene a jak často se v posledních letech objevoval Usáma bin Ládin na prvních stránkách médií?

Mnoho indícií nasvědčovalo, že je-li Bin Ládin vůbec naživu (o čemž jsem osobně již několik let pochyboval), jeho vliv, stejně tak jako význam jeho sofistikované teroristické sítě al-Káida zjevně klesal. Frekvence jeho dříve tak častých projevů klesla prakticky na nulu a globální nebezpečí útoků al-Káidy se v posledních letech také viditelně snižovala (to se týkalo hlavně těch medializovaných útoků na místech "které nás zajímají" – tzn. hlavně těch na Západě – v muslimském světě, např. v Maghrebu význam a vražedné aktivity al-Káidy a jejich sympatizantů zdaleka tak rapidně neupadaly – akorát to svět příliš neinteresovalo).
Pokračování na Blízkovýchodních stránkách.

2 komentáře:

Miroslav Kalous řekl(a)...

Jen jedna drobnost - projevy bin Ládina neklesly na nulu, jen se jim časem dostávalo čím dál míň pozornosti.

Já si v den jeho zabití pamatoval (ne zcela jistě), že se ozval pár měsíců zpátky. A zřejmě ano, podle seznamu na wikipedii.

Jeho nahrávky jsou mj. jedním z argumentů proti teoriím, že si to Američané celé vymysleli; pokud by tomu tak bylo, za chvíli by tu byla nahrávka, v níž by bin Ládin obvinil USA ze zbabělých lží :)

Walter Kovacs řekl(a)...

@Miroslav Kalous: Co se zveřejňování "nahrávek" a informací obecně týče, tak je třeba upozornit na skutečnost, že masová média (Al Jazeera, BBC, CNN, RT a další) přicházejí výhradně s tím, co se zrovna hodí zemím Britské koruny. Mnoho nezávislých médií informovalo o smrti bin Ládina v roce 1999.

Na rozdíl od současných masmédií přinesly i relevantní a uvěřitelné argumenty. Přesto byly světem ignorovány.

Nekrology bin Ládina z pákistánských novin Observer a egyptských Ad-Wafd z 26. prosince 2001, jsou poté asi stejně uvěřitelné jako současná zpráva Bílého domu.