neděle 30. prosince 2012

Otevřenost je pro levici

Vánoční volno jsem využil k mírné redukci restů, což vedlo mj. k čelnímu nárazu s rozhovorem s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem v Lidovkách ze začátku prosince. Tazatelé T. Němeček a V. Drchal podali tradičně přesvědčivý výkon, takže hned v první odpovědi (ohledně Blažkova podání stížnosti pro porušení zákona ve prospěch "odkláněče" Martina Kocourka) musel ministr použít tuto bravurní odpověď:
"Ministerská stížnost k Nejvyššímu soudu by možná vůbec v zákoně neměla být, beru ji jako anachronismus. Ale já nejsem oprávněn nevyužívat kompetence, které mám, jen proto, že je třeba nemám rád." Jinými slovy, pokud existuje možnost, existuje dle Blažka i povinnost...
Pár odpovědí mě ale po tomto chytrém pokusu trochu zaskočilo:
"Je vidět, že dáte spíš na mezilidské vztahy a osobní rozhovory než na čísla a statistiky. 
Když to stavíte takto, tak ano -snažím se ty lidi nejdřív poznat. Čísla jsou nutná, ale ze statistiky nevyčtete, že papírově je soud plný, a v reálu má několik soudkyň na mateřské." Je rozdíl mezi statistikou a nekompletními daty. 

"V projevu na kongresu ODS jste ohlásil změnu informačního zákona a pravidel pro spory na ochranu osobnosti... 
Prosím vás, musíte rozlišovat. Já považuji za úplně neuvěřitelné, když se stranický projev na sjezdu ODS začíná zkoumat po právní a filozofické stránce. Existuje jediné hodnocení: jestli za něj dostanete hlasy, nebo ne. Já jsem je dostal." ???

"Jak konkrétně chcete měnit zákon o přístupu k informacím? 
Já pouze tvrdím, že kolem "sunshine law" se někdy odehrává tyranie menšiny, jak tomu říká odborná literatura. Přece není správné, že vám někdo třeba na deset let zbrzdí nějakou stavbu. V Americe, když se zveřejní jednání volených orgánů, za dveřmi už stojí lobbisté, kteří okamžitě diskreditují toho, kdo si dovolil hlasovat proti. Jestli vlády neveřejně rozhodovaly stovky let všude na světě, tak nevěřím, že zveřejněním pomáháme demokracii. Naopak, v něčem ji můžeme brzdit. Levice sní o informační demokracii, kdy budeme zveřejňovat úplně všechno a budeme šťastně žít. To tedy nebudeme. Já neříkám - uzavřeme to, neříkejme nic. Ani náhodou. Jen varuji před nezamýšlenými důsledky." Ona taky stovky let v drtivé většině států nebyla demokracie, nebylo účinných prostředků, jak zveřejňovat a komu zveřejňovat, protože většina obyvatelstva neuměla číst. Ale k pro mě nové věci - nepostřehl jsem, že by se ohledně transparentnosti vedl boj na ose pravice - levice. Aspoň u nás ne. Vnímá to tak celá ODS nebo se jedná o ministrův soukromý dojem? Tak nějak doufám, že jen Blažek uvízl v minulé době nebo stovky kilometrů na východě. 
Podpis pod článkem o jisté špetce byzantismu říká své:

JUDr. Pavel Blažek
ministr spravedlnosti
místopředseda strany
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
zastupitel statutárního města

Výtečné povídání se podařilo ve víkendových Hospodářkách, respondentem byl egyptolog Miroslav Bárta, jenž nemluvil o Egyptu, ale obecněji o zánicích civilizací a souvisejících průvodních jevech, o zhoršující se kvalitě vzdělání a vědomostí, NERVu či o nesmyslnosti dovozu španělského másla do ČR. Na své si přijdou i ty, kteří pochybují o přínosu společenských věd. Ne že bych se vším souhlasil, ale četlo se to krásně.

1 komentář:

Lukáš Hoder řekl(a)...

Pro fanoušky zániků civilizací a zmíněného egyptologa doporučuji mohutnou knihu viz zde: http://www.kosmas.cz/knihy/166482/kolaps-a-regenerace-cesty-civilizaci-a-kultur/. Objevila se u nás doma pod stromečkem, ale ne pro mě, takže se k ni dostanu asi až někdy během třetí čtvrtiny 2013.

K prospesnosti společenských věd viz i zde:
http://www.denikreferendum.cz/clanek/14648-kapitalismus-proti-pravidlum-chytrost-proti-inteligenci

"A právě proto – z peroutkovského hlediska – potřebujeme ony tržně méně využitelné (totiž bezprostředně neužitečné – možná málo chytré, ale zároveň inteligentní) absolventy filozofických fakult. Neznamená to, že by měli patent na definici toho, co je ve veřejném zájmu, ale znamená to, že poskytují jinou perspektivu než perspektivu bezprostředního prospěchu."