sobota 26. července 2014

Neúspěch pozitivní diskriminace v USA?

Jste poměrně dobrý student na střední škole, na dobrém okresním gymnáziu. Nejste mezi těmi úplně nejlepšími ve svém ročníku, ale jste výrazněji nad průměr. Patříte mezi menšinu X a v Česku funguje pozitivní diskriminace menšiny X na vysokých školách. Když se hlásíte na univerzity, máte tak celkem dobrou šanci se dostat na ty nejlepší univerzity a nejnáročnější obory, protože jste jednak poměrně dobrý student a jednak patříte k menšině X, takže škola vás potřebuje, aby naplnila svoji "kvótu". Máte ale také mnohem větší šanci, že studium nedokončíte, protože na vás bude prostě příliš náročné. Zatímco na dobré univerzitě a na realisticky vybraném oboru byste měl vysokou šanci uspět, na nejlepší univerzitě v zemi to bude velmi těžké, protože budete soupeřit nejen s těmi nejlepšími studenty z ČR a SR, ale i nejlepšími studenty z jiných zemí, kteří budou také členové menšiny X.

Výsledek? Méně členů menšiny X s dokončeným vysokoškolským vzděláním.

Alespoň tak zatím rozumím (zřejmě klíčovému?) argumentu Jasona L. Rileyho proti affirmative action, jak jej sepsal v jedné z kapitol knihy Please Stop Helping Us: How Liberals Make It Harder for Blacks to Succeed. Skrze odborné studie provedené např. na MIT nebo Harvardu (dlouhodobé sledování výsledků přijímacích politik těchto univerzit, atd.) autor tvrdě kritizuje výsledky afirmativní akce na podporu černých studentů. Prý vyvolal bouřlivé reakce, zatím jsem našel spíše pozitivní (konzervativní) recenze… Zdá se ale, že kniha je opravdu založena na mnoha a mnoha odborných studiích. Kniha se zabývá i dalšími liberálními programy jako minimální mzda, voličské průkazy, atd.

Výborný rozhovor s autorem je na C-Span. K affirmative action viz čas 8:00.



Celý rozhovor s autorem pro BookTV zde.
Přednáška Rileyho na Heritage Foundation. 


Je to třaskavé téma a velmi zajímavá politicko-právní otázka - např. s ohledem na judikaturu SCOTUS za poslední dekády a vzhledem k výměně pozic, kterou liberální právníci a konzervativní právníci k affirmative action (respektive k možnosti diskriminovat na základě rasy) za posledních 50 let v USA prodělali. Nuž, ještě mít trochu času na to, abych se k té knize dostal.

Žádné komentáře: