neděle 2. listopadu 2008

Proč Obama?

Jelikož americké volby jsou zde, rád bych ještě využil diskusních možností blogu a zeptal se spolublogerů na jejich dojem a názor. Ze všech průzkumů vyplývá, že v Evropě tradičně převažuje obliba demokratického kandidáta, ovšem letos je to ještě výraznější. Jde o stereotyp? Je to jako s negativním pohledem na republikánské kandidáty? Ti jsou považováni za reprezentanty té hloupější Ameriky, i když třeba „superhloupý“ Bush jr. měl lepší výsledky z testů SAT než Al Gore či lepší výsledky GPA na Yale než John Kerry. Jelikož mě osobně trochu minula tzv. Obamománie, zajímalo by mě, proč byste (zdali je to tak) volili Obamu? Je to proto, že to není republikán jako prezident Bush s jeho nechvalnými výsledky v některých ohledech? Nebo proto, že má rozumnější názory? Nebo je to hloupá otázka, protože Obamu budou volit právě jen Američané… ?

Zajímavé důvody na podcastu The New York Review of Books uvedl Ronald Dworkin, když rozebral současnou situaci na americkém Nejvyšším soudě s tím, že pokud by vyhrál McCain a nechal jmenovat konzervativního kandidáta, mohlo by to znamenat výrazné přepsání dosavadního ústavního vývoje USA v mnoha zásadních otázkách. Závěr podcastu je exklusivní: „What we have tried? Stupidity. And it doesn´t work. Let´s try inteligence.“ Trochu emotivní a snad i přehnané řeči Dworkina jsou možná o něco méně emotivní a přehnané než poslední komentář Charlese Krauthammera na The Washington Post, ale zrovna kredit republikána Bushe s ohledem na právní aspekty boje proti terorismu není vůbec dobrý. Třeba z tohoto pohledu by ústavní právník Obama mohl přinést „the change we all are waiting for“. :)

4 komentáře:

Hubert Smekal řekl(a)...

ZMĚNA!!!!!!!! :)

Tom Šmíd řekl(a)...

Za žádných okolností bych, býti držitelem amerického pasu, Obamu nevolil. Volil bych Mc Caina. Důvody jsou především ideové - mám obecný odpor k hlasatelům neurčité změny a všem těm prodavačům iluzí, k nimž Obama patří. Mc Cain navíc dostatečně svým osobním příkladem dokázal, že mu na Spojených státech záleží, nemá ve zvyku nechat se vláčet lobbisty a je to starší muž (což na rozdíl od jedné poblblé Čechoameričanky , která se vyblila do reflexu považuji za ctnost!), který si už nepotřebuje honit triko. A také udrží kontinuitu s tím pozitivním, co po Bushovi zůstalo (a ono toho zase tak málo nebude...)

Lukáš Hoder řekl(a)...

Viděli jste vítěznou "Yes, we can" řeč Obamy? Závěr je opravdu působivý.

Hubert Smekal řekl(a)...

Obama's Victory Speech:
http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=4572578n