pátek 21. listopadu 2008

Reflexe americkych voleb v dzungli Orinoka aneb "Fuerza negra"

Nasledujici rozhovor se odehral ve vesnicce v orinocke dzungli, kam jsem pri svych toulkach Venezuelou zavital. Nejblizsi silnice 150 kilometru, doprava mozna jen po vode, sedime pred hotelem, ktery se od mistnich pristresku v podobe ctyr kulu v zemi a strechy ze slamy, kdy jediny "nabytek" predstavuje zavesena houpaci sit lisi tim, ze ma steny obite prkny a v oknech moskytieru (pochopitelne deravou, coz jeji ucinek lehce degraduje).
Sedim pred budovou a zabijim desitky komaru rezistentnich repelentum, dalsi desitky me ovsem dostanou (jen na prave ruce od zapesti ke koneckum prstum jsem nedavno napocital 27 stipancu), se mnou majitelka hotelu, ktera mezi mistnimi indiany Warao jako cernoska hodne vycniva.
"Co rikas na volby v Americe?", pta se. Odpovidam, ze jsem spokojeny, vse dopadlo, jak melo. "Tak, tak.", prikyvuje. "Hodne se zmeni. Super, ze bude v cele Statu stat cernoch. Cernosi jsou silni. Muj otec, to byl Francouz, jeste belejsi nez ty. Moje matka cerna. Cerny geny zvitezily. Cerna vzdycky zvitezi. Cerna je silna." Na chvili se odmlci, a pak uz jen dodava. "Fuerz nagra." (Cerna sila).
Inu, jestli je to tak, tak nezbyva nez poprat "Fuerza negra, Barack;)"

2 komentáře:

Lukáš Hoder řekl(a)...

Je vidět předvolební kampaň? Probíhají právě volby, myslím. Jak to vypadá? :)

Martin Hrabálek řekl(a)...

Jasne, poradne jsem ji zmapoval, jak se z toho vseho vzpamatuju, tak neco uploadnu:)