středa 25. března 2009

Česká politika v The New York Times

Týden před setkáním G 20 se spory mezi USA a EU zdá se přiostřují, co se týče přístupu k řešení hospodářské krize. Silná slova premiéra Topolánka v Evropském parlamentu zapůsobila na americký tisk, když i list NYT na titulní straně své webové verze prezentoval článek s nadpisem "E.U. President Calls U.S. Stimulus the ‘Way to Hell’ ". Podle Topolánka USA opakují chyby z 30. let - rozsáhlé stimuly, volání po protekcionismu a kampaň za Buy American. Zajímavé je sledovat i americkou diskusi na toto téma. Srovnáním s neúspěchem japonských stimulů během recense v 90. letech či poukazováním na nekontrolovatelný přesun obrovských částek je poukazováno na problematickou účinnost Obamových návrhů. Trhy však zatím, zdá se, reagují pozitivně.
Česká politika je teď na NYT populární. Včera vyšel text o pádu topolánkovy vlády s komentářem Tomáše Sedláčka:

“This is a humiliation for the government that will now be hijacked by internal political infighting. ... What kind of respect can the president of the E.U. have in the eyes of the world when it is led by someone who is politically dead, who is a political zombie?”

Jestli je Topolánek politická zombie nechám na posouzení čtenáře. Já bych to tak černě neviděl.

8 komentářů:

Hubert Smekal řekl(a)...

Hm, to Sedláček taky přepísknul. Včera na rádiu BBC věnovali "road to hell" asi půlhodiny, telefonicky do toho promlouval Jan Macháček z Respektu, nějaký americký senátor, evropští analytici a podobná zvířena. Pěkně velký velbloud se z pár slov udělal a učiním-li závěr z celé debaty - Topolánkovi ujely nervy z domácího nezdaru a zachoval se před G-20, kde si má s Obamou potřásat pravicí, jako diplomatický imbecil.
Kluci naši ekonomičtí (Vladan, Marián apod.) - můžete mně reakci trhů nějak rozumně vysvětlit? To jsou všichni makléři takoví keynesiáni? Snad trhy především předjímají budoucí vývoj a s tak brutálně rostoucím zadlužováním bude budoucí vývoj jaký?
Jak tomu nerozumím, tak mi přijde Topolánkův úspornější přístup rozumný :)

Anonymní řekl(a)...

Huberte, stejně jako nemusíme mít na posouzení hry Aleše Křetínského :) vystudované trenérství na FTVŠ, nepotřebuje člověk na úsudek o současné ekonomické krizi doktorát z ekonomie. Selský rozum velí, že dlouhodobě nelze žít na dluh, zvláště týká-li se rychle se znehodnocujících statků financovanými spotřebitelskými úvěry (plazmové televize, auta, dovolené, téměř vše). Pokud část politiků tvrdí, že to dlouhodobě lze a že máme podporovat další spotřebu založenou na virtuálním bohatství, krize se asi nevyléčí...myslím, že do budoucnosti by zhusta pomohlo, kdyby se na středních školách místo memorování sbírek Otokara Březiny učily předměty zaměřené na finanční gramotnost, základy práva či mediální gramotnost.
Petr Kaniok

MarianBelko řekl(a)...

Presne tak, suhlasim s Petrom. Reakciu trhov mozno vnimat z kratkodobeho hladiska ako snahu vytazit z potencialneho okamziteho narastu, dlhodobo ale bude horsie. Inak, kto si chce urobit obraz, odporucam klasicky glenna becka:
http://www.youtube.com/watch?v=ts6MpHHpbCM&feature=related

Lukáš Hoder řekl(a)...

Ja mam totiž pocit, že současná krize vznikla právě pumpováním peněz do ekonomiky Bushovou administrativou po pádu ".com" bubliny a po 11 . září 2001. Strach z recese velil utrácet ... Napumpované peníze lidi použili na nákup nemovitostí a vznikla nová bublina na tomto trhu. Je tedy asi otázka, kde vzniknou nové bubliny.

Ad. Topolanek: Podobně na něj reagoval pry i Bily dum... "je to kvuli domaci politice". Ja bych to jako velkou hloupost neviděl a ani jako ujetí nervů. Spíš otevřený přístup. S čím také na Američany, než s Peklem... :)

Bovril řekl(a)...

To co tvrdí Petr s Mariánem je obecně pravda, ale nemusí se to týkat USA. Američané hrají vabank, spoléhají se na funkci dolaru jako hlavní rezervní měny. Nějakých 90% mezinárodních transakcí jde přes USD, je to dolar kdo je konečným měřítkem hodnoty v tomto systému. Ostatní se přizpůsobují dolaru. USA si půjčují, na rozdíl od téměř všech na Zemi, ve vlastní měně. FED a vláda touhle politikou můžou spustit inflaci, která povede k reálnému snížení dluhu a ten tak bude udržitelný, ostatně v menším měřítku to už dělají přes 30 let. Je to ale hodně riskantní balancování na hraně, protože se jim to tentokrát může zvrtnout v hyperinflaci. Když to řeknu natvrdo, tak cílem je okrást věřitele jak doma, tak hlavně venku. Krátkodobě to může vyjít, protože alternativou k tomu je úplný krach systému. Dlouhodobě se věřitelé budou snažit svrhnout dolar - ostatně Číňani už tenhle týden vypustili první vlaštovku - chtějí přehodnotit roli SDR.

Hubert Smekal řekl(a)...

Ad Petr: samo s Tebou souhlasím, proto mi není vůbec jasná reakce trhů - to teď trochu narostem, abychom pak žuchli ještě hlouběji??
Sakra, vždyť to nejsou peníze Ivana, ale peníze Jardy! A podstatný na tom je, že některý věci jsou důležitý, jak by řekl klasik...

Bovril řekl(a)...

Ty současné akciové růsty mohou, ale taky nemusí, být začátkem oné inflační vlny. Je jenom náhoda, že přišly v době, kdy FED řekl, že nakoupí dluhopisy za bilion? Nominálně klidně burza růst může, jestli už sme na dně, tak akcie mohou být určitou pojistkou proti inflaci. Jestli to jsou reálné růsty se ukáže až časem.

Unknown řekl(a)...

Mohli by mně někdo vysvětlit jak vlastně funguje princip 'tisknutí peněz'? Jak se s tím vypořádá domácí a globální trh? Jasně, vede to k inflaci, deflaci a kdoví čemu ještě..ale jak na to můžou reagovat ostatní ekonomiky?