pátek 2. dubna 2010

Četba na Velikonoce

Pár zajímavých článků, které by vám mohly zpříjemnit rekonvalescenci po nadcházejícím pondělním dopoledni.
Timothy Garton Ash a Joschka Fischer o proměně německé role v Evropě (aneb z motoru integrace v normální zemi).
Krásný rozhovor s Garym Beckerem, spolu s Friedmanem nejvýznamnější tváří chicagské školy, o americkém zdravotním pojištění, krizi, kapitalismu a budoucnosti. Držitele Nobelovy ceny se ptal bývalý Reaganův speechwriter Peter Robinson z Hoover Institution na Stanfordu.
Velmi povedený a zajímavý článek o čečenských "černých vdovách", který vyvrací mnohé mýty. Tým profesora Papeho z University of Chicago analyzoval všechny čečenské sebevražedné útoky po roce 2000 a došel k zajímavým závěrům - například že ženy jsou co do počtu obětí mnohem lepší útočnice než muži. Pokud by vás téma sebevražedných misí a jejich motivací zajímalo, již dříve jsem do knihovny FSS obstaral publikaci Diega Gambetty: Making Sense of Suicide Missions.
Na odlehčení něco pro pobavení: nejdivnější daňové zákony na světě, ČR překvapivě chybí.
Uvnitř Amnesty International se žhaví mozky.
Rozhovor s loňskou nobelistkou Elinor Ostromovou, která má mimochodem doktorát z politologie, nikoliv ekonomie.
Generální sekretář NATO A. F. Rasmussen přichází se širokým projektem raketové obrany, která by měla zahrnovat vedle celého NATO i Rusko. Tak si to asi představovali sociální demokraté.
Profesor bioetiky z Princetonu P. Singer o Googlu a internetu vůbec.
Enviroskeptik Bjorn Lomborg o mizivém reálném přínosu "Earth Hour" (i kdyby úplně celý svět na hodinu zhasnul, mělo by to stejný efekt, jako kdyby Čína přestala vypouštět karbonové emise po dobu 45 vteřin). Lomborg místo toho navrhuje zaměřit se na výzkum čistých technologií, docela mi to dává smysl.
Havel, Kasparov a spol. vyzývají Venezuelu k umravnění, bohužel, podobné výzvy mívají většinou přesně opačný efekt - vůdce je využije ke stmelení mas proti intervencím zahraničních štváčů. Na současném apelu se mi líbí, že autoři požadují zejména aktivitu OAS, tedy organizace, která by ve Venezuele nemusela být vnímána jako cizorodý element.
Na závěr něco pro vaše uši: Slavoj Žižek very najs ingliš o tom, co to je filosofie a proč je špatné, že ji v této době budeme potřebovat; Jim O'Neill (Goldman Sachs) a Nouriel Roubini nesouhlasí na téma Řecko; výkonný ředitel HRW Kenneth Roth o lidských právech v Obamově politice.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

o