čtvrtek 5. srpna 2010

Michael Brtnický: Studium arabštiny v Damašku

Damašek, toto „bijící srdce arabského národa“, se stal v posledních letech mimořádně populární destinací pro studenty arabštiny z celého světa. Není divu, pro výběr studia v Damašku hovoří řada argumentů. Sýrie, včetně hlavního města, je stabilní, pro cizince velmi bezpečnou zemí, což je jedna z příjemnějších tváří zdejšího policejního státu. Geograficky, nemluvě o desítkách zajímavých míst v Sýrii samotné, je Damašek ideální základnou pro objevování regionu, ať už je to velmi blízký Libanon a Jordánsko nebo jihovýchod Turecka a stále oblíbenější irácký Kurdistán. Hranice s Izraelem jsou sice uzavřené, není však problém židovský stát navštívit cestou přes Jordánsko. Nespornou výhodou Sýrie a Damašku jsou výrazně nižší životní náklady než například v Bejrútu či Ammánu.
 
Dmašek se po nástupu Bašára Asada do funkce prezidenta stal kosmopolitnějším místem než za časů jeho otce, deklarované otevírání se Sýrie světu je nejpatrnější právě na ulicích hlavního města. Zájemci rozhodně nebudou trpět nedostatkem internetu, západního zboží, stylových restaurací a kaváren a také výstav výtvarného umění a koncertů. Někteří jistě uvítají množství restaurací a obchodů v křesťanské čtvrti, které nabízejí alkohol, včetně lokálních piv (aš-šark z Aleppa pochází z pivovaru československé výroby). Pozitivním zjištěním je, že (staré i moderní) centrum Damašku je „uchoditelné“ pěšky a orientace není po několika dnech žádným problémem. Oproti Káhiře netrpí Damašek takovou přelidněností a také přejít ulici není neřešitelný problém, tedy většinou. Z osobní zkušenosti musím uvést, že Damašek není „láskou na první pohled“, a čímž déle v něm pobýváte, tím více si ho oblíbíte.
 
Naprostá většina studentů se věnuje moderní spisovné arabštině (al-fushá), odlišné od hovorových dialektů jednotlivých arabských zemí (lahdža). Z tohoto hlediska je velmi příhodné, že syrský dialekt (‘amija) není až tolik vzdálen spisovnému jazyku a fushá je pro Syřany relativně srozumitelnou záležitostí, na rozdíl od dialektů arabských států v severní Africe. Pokud plánujete v Sýrii pobývat déle (tzn. roky), tak se samozřejmě vyplatí i studium dialektu, jenž je jazykem každodenní komunikace.
 
Studentům se nabízí několik možností. Oblíbené jsou kurzy na Damašské univerzitě, kterou jsem zvolil i já. Damašská univerzita organizuje měsíční intenzivní kurzy (pět dnů v týdnu, čtyři 45 minutové vyučovací hodiny) moderní spisovné arabštiny, v úrovni od začátečníků (bez znalosti písma) po velmi pokročilé (kde účastníci čtou a diskutují nad předloženými texty). Organizace kurzů je dobře zvládnuta, vyučující jsou kvalitní a ke studentům vstřícní. Nevýhodou je velmi ostré tempo, jak množstvím probírané gramatiky, tak potřebné slovní zásoby, které se po jisté době může stát frustrující. Také cena kurzů je relativně vysoká (okolo 7500 Kč/měsíc). Univerzita rovněž slouží jako vynikající socializační mechanismus, kde máte možnost poznat ostatní zahraniční studenty. Proto není vůbec od věci absolvovat zde jeden měsíční kurz a dále pokračovat ve studiu jiným způsobem.
 
Druhou možností je Institut výuky arabštiny pro cizince (ma’had), který pořádá tříměsíční kurzy. Kolegové, kteří ma’had navštěvovali, si občas stěžovali na neodpovídající motivaci vyučujících a příliš pomalé tempo výuky, na druhou stranu jsou kurzy na ma’hadu výrazně levnější. Nemám však osobní zkušenost a jak to v podobných případech bývá – každému vyhovuje něco jiného. Pro frankofonně orientované studenty jistě stojí za zvážení i program pořádaný Institut francais du Proche-Orient.
 
Další možností jsou soukromé jazykové agentury, kterých v současnosti existuje v Damašku hned několik. Obvykle nabízí výuku fushá i ‘amíja a cenově se pohybují někde mezi univerzitou a ma’hadem. Jejich kvalita se různí, většinou ovšem nabízejí úvodní lekci zdarma. Jazykové agentury doplňuje velké množství vyučujících, kteří nabízejí soukromé hodiny. Soukromé lekce jsou takřka nezbytným doplněním kurzů na univerzitě a prakticky všichni studenti této možnosti využívají. Mnoho syrských studentů z nejrůznějších oborů se také rádo pocvičí v cizím jazyku (především angličtině), na oplátku s vámi budou rádi konverzovat arabsky.
 
Téměř všichni zahraniční studenti bydlí ve starém městě, především v křesťanské čtvrti Báb Túma. Pohříchu tato oblast starého města ztrácí svůj arabský charakter, proto stojí za úvahu další části starého města (což byl můj případ), případně i bydlení v jiných částech Damašku. Je téměř nemožné domluvit si bydlení před příjezdem do Sýrie, nicméně neměl by být problém nalézt trvalé bydlení přímo na místě po pár dnech strávených v hotelu, obvykle nedaleko starého města v Súk Sárúdža. Během pobytu s Sýrii je třeba věnovat pozornost velkému množství byrokracie, s krátkodobým povolením k pobytu a obnovováním platnosti víz však nebývají problémy. Nutné jsou i testy HIV v místním zdravotním středisku.
 
Výběr Damašku pro studium arabštiny mohu na základě mých zkušeností vřele doporučit. Pro české studenty bohužel v současné době není možné využít pro studium v Sýrii stipendium. Doufejme tedy, že se podaří dále rozvinout úvahy o zapojení zemí participujících na Evropské politice sousedství do programu Erasmus, čímž by se situace v tomto směru českým studentům výrazně usnadnila.
 
Autor je interní doktorand na Katedře politologie a evropských studií, FF UP, Olomouc.

 

Žádné komentáře: