sobota 30. října 2010

Chomsky kárá Obamu

Sice čerpám ze zdroje již značně vyčpělého, ale přeci jen, snad to někoho po téměř půl roce od publikace ještě zaujme podobně jako mě. Noam Chomsky, proslulý lingvista a údajně nejvlivnější světový intelektuál, není vůbec nadšen z prezidenta Obamy, dokonce jeho úřadování přirovnává ke druhému Bushovu období. A to už jsou na slavného levičáka hodně silná slova. Rétoricky je současný prezident sice mnohem milejší, ale substance se příliš neliší. Zajímavé útržky z rozhovoru:
"In Europe, there was almost euphoria, partly because Obama wasn’t Bush. The Bush administration was coming straight out and saying literally, “you do what we say, or you are irrelevant.” Obama says, “we are partners we are friends, we will listen to you,” and so on and so forth. There is no “irrelevant.”"
Následuje Chomskeho oblíbené téma - Izrael a Palestina a poté i pár názorů na současnou krizi:
"The anger reached the point where Obama had to do something because there was just too much popular anger. So there was a rhetorical shift. Obama started talking about bad bankers, and there were some mild proposals like the Volcker Rule, which of course the banks didn’t like. The bankers didn’t waste a minute in sending instructions to him. (..) If Obama continued to talk like that and act like that, they were just going to shift their funding to the opposition. And they started to do it. (..) Obama got the message. Within a few days, he gave an interview to the business press. Speaking specifically of the heads of Goldman Sachs, JP Morgan Chase, and other big banks, he said that I know these guys, they’re really good people."

Osobně mi přišlo, že tazatel Chomskeho moc netestoval, pár informací přímo volá po nějakém odkazu na zdroj. Četl jsem od Chomskeho jen jednu knihu, ale tohle mi na ní vadilo - ať má názor, jaký chce, ale informace by měly být podložené. Já jsem zůstal na pochybách, zda skutečně podložené jsou.
Jinak od svého marockého spolubydlícího, absolventa MIT, kde Chomsky přednáší, jsem se dozvěděl, že je to velmi milý pán a dokonce odpovídá na maily.

Celý rozhovor si můžete přečíst tu, a jako dárek pro ty, kdož dočetli až sem - aktuální čísla časopisu Harvard International Review zde.

Foto: chomsky.info.

3 komentáře:

Petr Přibyla řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Přibyla řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Přibyla řekl(a)...

Budou tomu už tři měsíce, kdy jsem se účastnil dvou přednášek Noama Chomskeho. Měl jsem to štěstí, že se tento již 82 letý „stařeček“ (s dovolením řečeno) zastavil na Taiwanu, a to právě v době mého pobytu na letní univerzitě na National Chengchi University v Taipei, takže jsem si tuto příležitost v žádném případě nenechal ujít.
První z jeho přednášek nesla název „Countours of World Order: Continuities and Changes“. A musím přiznat, že ji mám ještě v živé paměti: V prvé řadě se věnoval dvěma stěžejním tématům – konferenci v Copenhagenu a snaze OSN o zamezení proliferace zbraní hromadné ničení, a jak sám říkal (nikoliv překvapivě), obě reagují na dvě největší hrozby současnosti. Téměř hodinu (v rámci své dvouhodinové přednášky) se věnoval otázce právě proliferace nukleárních zbraní a otázce spojenou s Copenhagenem se věnoval jen okrajově. Samozřejmě došlo i na jeho oblíbené téma Izrael-Palestin, vzestup Číny a snahy USA o prosazení svého vlivu v různých regionech světa, což už je ostatně v případě Chomskeho starý evergreen.
V každém případě to, do jaké míry má své názory věcně podložené, to je otázkou. Minimálně vlastním jednu z jeho posledních knih „Hopes and Prospects“ vydanou 2010 (krom toho stihl už vydat další, a to „Gaza in Crisis“), tak paklíže by měl někdo zájem, stačí se ozvat.