úterý 18. ledna 2011

Válku proti terroru si můžete zkusit i na stole

V dnešním příspěvku bychom mohli potěšit příznivce meznárodních vztahů, kteří jsou zároveň hraví;). Představíme vám novinku na poli deskových her - Labytinth: War on Terror.
Hra Labyrinth simuluje válku proti teroru a je určena pro dva hráče. První z nich hraje za USA, druhý globálně za teroristy. Hra se odehrává na mapě světa, která je rozdělena do jednotlivých částí a také jednotlivých zemí.
Pokud bychom hledali jediné slovo, kterým by Labyrinth bylo možno charakterizovat, je to "asymetrie". Ačkoliv oba v základu využívají karetního mechanismu, na kterém je hra postavena (karty reflektují osoby, události či instituce související s válkou proti teroru a každá má svůj especiální efekt). Každý z hráčů se totiž snaží o něco jiného. "Terorista" se snaží přetáhnout muslimské státy na svou stranu, podvratně piklit ve státech nakloněných USA a v ideálním případě napomáhat vytvoření autoritářských režimů v muslimském světě. Činí tak za pomoci kostek a velmi často má relativně malou šanci, že jejich akce projdou. Naproti tomu USA především hasí problémy, které teroristé vytvářejí, uklidňují situaci a snaží se zachovat si světovou prestiž. A především jdou do svých akcí najisto.
Hra dosti závisí na správném využívání karet, které často mohou znamenat výrazný zvrat. Díky tomu, že karty jsou spojeny se skutečnými událostmi či osobami, máte velice reálný pocit z hraní. Zahráváním některých karet dáváte navíc výhodu druhému hráči a tak obě strany jsou neustále někde pod tlakem.
Celkově vzato je možné Labyrint doporučit všem zájemcům o problematiku mezinárodní bezpečnosti. Hra simuluje asymetrický konflikt poměrně zajímavým způsobem a dokáže poskytnout mnoho hodin zábavy. Přestože je počáteční nastavení vždy poměrně podobné, díky velkému množství karet se průběh každé partie odehrává jinak.
Hru Labyrinth: War on Terror či jiné deskové a karetní hry s politickou tématikou si můžete koupit na našem partnerském obchodě Planeta Her.

Žádné komentáře: