středa 8. června 2011

Walt: Mezinárodní vztahy jsou americká věda

Harvardský hlavoun Stephen M. Walt na svém blogu konstatoval, že dávné tvrzení Stanleyho Hoffmanna, že mezinárodní vztahy jsou americká disciplína, stále platí. Či abychom byli přesnější - anglofonní disciplína, Walt vzal na milost především své kolegy severně od jezer a z Britských ostrovů. Prý za to mohou dva důvody - mocnosti (Británie jako mocnost minulá a USA jako mocnost současná) věnují hodně prostoru úvahám o mezinárodních vztazích a zbytek světa naslouchá a nechává se ovlivnit. A za druhé, autoritářské společnosti jako Rusko, Čína či Saúdská Arábie nemohou rozvinout pořádnou sociální vědu, protože tam neexistuje volnost myšlení a tolik potřebná svobodná diskuze a oponentura.

4 komentáře:

Miroslav Kalous řekl(a)...

Podobný dotaz si položilo jedno z čísel IR of the Asia-Pacific (7/3/2007): Why is there no non-Western international relations theory?

Hubert Smekal řekl(a)...

A na co dosli? :)

Tomas Blazek řekl(a)...

A nebude to i o tom, že je anglofonní komunita odborníků na mez. vztahy tak trochu do sebe zahleděná a to, co vzniká mimo ní, je pod její rozlišovací schopnost? O Číňanech, Rusech apod. nevím vůbec nic, ale třeba Francouzi (jako další bývalá mocnost) pmsn mez. vztahy řeší hodně. A dá se u nich najít dost zajímavých akademiků, kteří vychází z jejich specifické sociálněvědní tradice (Foucault atd.) a přináší originální náhledy na současná velká témata - Bertrand Badie, Didier Bigo, Olivier Roy, Gilles Kepel etc.

Hubert Smekal řekl(a)...

Jo, Tome, bude to částečně tak, ale kola akademického byznysu jsou neúprosná - hlavní žurnály jsou v angličtině.