středa 28. března 2012

Zápisky z Washingtonu na iDnes

Jak stmelit mladý národ složený z desítek znesvářených národností starého světa? Postavit mu výstavní město, kde by mohl obdivovat majestát svých institucí a porozumět tradicím svých předků. Washington DC, hlavní město USA, plní svůj úkol dokonale.

Sicílie na březích Potomacu

Vzepětí centrální vlády ve Washingtonu dle jedné legendy umožnil až vynález klimatizace během 30. let 20. století. Hlavní město totiž leží geograficky na úrovni Sicílie na místě bažin okolo řeky Potomac, takže léto je horké s neskutečnou vlhkostí vzduchu. Poslanci se tak prý před vynálezem klimatizace vždy na léto sebrali a odjeli na několik měsíců domů. K velkému posílení vlády v USA skutečně došlo za prezidenta Roosevelta ve 30. letech, takže legenda má možná pravdu. Léto je každopádně ve Washingtonu poměrně nepříjemné. Když k tomu připočítáte americký zvyk přehnaně ledové klimatizace v budovách, autobusech i metru, tak pro Středoevropana docela nehostinné prostředí.

Nejlepší je proto navštívit Washington na jaře, kdy rozkvetou sakury, japonské třešně, a celé město se  promění v krásnou zahradu. Přesně před sto lety, 27. března 1912, tokijský starosta daroval tisíce třešňových stromů Washingtonu jako gesto pro zlepšení vztahů mezi oběma národy. Každý rok proto v rozkvetlém centru Washingtonu probíhá National Cherry Blossom Festival s koncerty, výstavami a sportovními akcemi.


Díky fotce ze San Francisca, kterou mi v iDnes otiskli, se ozvala redakce a nabídla mi napsat pár odstavců o DC. Příjemný úkol a dobře zaplacený, takže až budete cestovat, není to úplně špatný nápad poslat dojmy do iDnes.

Žádné komentáře: