pondělí 7. dubna 2008

Organizovať, či neorganizovať?

Ak čínsky funkcionári predpokladali, že olympijské hry budú skvelou príležitosťou pre prezentáciu krajiny, mali dôsledne zvážiť aký obraz chcú prezentovať a hlavne, aký obraz môžu garantovať. Napriek úpornej snahe o vyvolanie pozitívneho image sa totiž zdá, že minimálne rovnako silný je aj hlas ľudsko-právnych aktivistov a kritikov čínskych vnútropolitických pomerov.

V konečnom dôsledku sa tak môže stať, že o porušovaní ľudských práv v Číne si budú hovoriť aj ľudia, ktorí by inak Tibet považovali za exotický nápoj a pre ktorých bola Čína „iba“ krajinou, ktorá vývozom lacného textilu zvyšuje nezamestnanosť v radoch pracovníkov našich textilných závodov.

Ľudská tvorivosť pritom nepozná hranice. Prakticky hneď po zverejnení oficiálneho loga obletel svet strip, ktorý dosť nelichotivým, ale výstižným spôsobom vysvetľoval, ako toto logo vzniklo :)



Veľkú mediálnu pozornosť si získali aj posledné aktivity odporcov olympijských hier, ktorí prišli s nápadom, že ideálny spôsob, ako na seba upozorniť, bude znepríjemniť cestu tradičnej olympijskej pochodni. A skutočne, nedeľná púť Londýnom bola napriek dôslednej pozornosti bezpečnostných zložiek viackrát narušená . Polícia musela kvôli incidentom zatknúť 35 ľudí. Jednému mužovi sa dokonca skoro podarilo pochodeň ukradnúť. Zaujímavé boli aj zábery aktivistov, ktorý sa hasiacim prístrojom snažili oheň uhasiť (a podľa niektorých údajov, sa im to raz aj podarilo).


Olympiáda je jednoducho veľké mediálne sústo. Oči celého sveta ju budú pozorne sledovať. Ako je vidieť, je lákadlom aj pre aktivistov, ktorým stačí jednoduchý kreatívny nápad, aby na seba strhli pozornosť. Deň zahájenia hier sa nezadržateľne blíži a dá sa očakávať, že podobných incidentov bude pribúdať. Naopak, vytvoriť pozitívny mediálny obraz si od organizátorov vyžiada niekoľkonásobne viac úsilia.


Bude zaujímavé sledovať, ktorá zo strán si v rámci konečného bilancovania bude môcť pripísať viac trofejí.


Žádné komentáře: