čtvrtek 29. května 2008

Show must go on! aneb „Tlačový zákon“ revival...

Stručná rekapitulácia
Na Slovensku bol pred nedávnom schválený nový tlačový zákon, ktorý vzbudil v radoch novinárov, ale aj verejnosti veľký nesúhlas (kriticky voči nemu vystúpili aj zahraniční partneri, napr. OBSE). Zdalo sa, že prvýkrát od volieb 2006 má opozícia šancu pritlačiť koalíciu Smer – HZDS – SNS k múru, pretože hrozila nespoluprácou pri ratifikácií tzv. reformnej zmluvy. Koalícia ale nakoniec slávila absolútny úspech – schválila tlačový zákon a prešla aj reformná zmluva! Dôvod? Opozičná Strana maďarskej koalície (SMK) pri ratifikácií kolaborovala (čím v podstate získala iba to, že vláda nebude tlačiť na zmenu školského zákona). Týmto krokom vyvolala SMK doposiaľ najväčšiu roztržku medzi opozičnými stranami.
----------------------------

Ostatné opozičné strany SDKÚ a KDH pochopiteľne pre postup SMK iné označenie než „zrada“ nenašli a vytrvalo s týmto subjektom odmietajú spolupracovať. Nie že by to niečo znamenalo. Opozícia dlhodobo čelí kritike, že je voči vláde bezradná. Veľmi vypovedajúce sú prieskumy verejnej mienky, ktoré martýrium opozičných strán pekne dokladajú. Navyše, neschopnosť konkurovať vládnym stranám má v týchto subjektoch za následok vznik silných dezintegračných tendencií. Ozývajú sa hlasy požadujúce generačnú výmeny v ich vedení. Vydieranie ohľadne ratifikácie reformnej zmluvy bolo prvým náznakom, že by opozícia mohla efektívne niečo dosiahnuť. Za takejto situácie preto zanechal podraz SMK trpkejšiu pachuť.

V tomto kontexte pôsobí najnovšia snaha SMK veľmi tragikomicky. SMK na dnes zvolala stretnutie expertov a pozvala aj zástupcov SDKÚ a KDH (ktorí sa pochopiteľne odmietli zúčastniť). Predmetom jednania bolo zvažovanie toho, ako možno nedostatky tlačového zákona eliminovať (výsledok je bohužiaľ pomerne chabý - reálne sa dá uvažovať maximálne o podaní na Ústavný súd).

Politika je zvláštna vec. Neprekvapuje ani tak samotný paradox, že práve SMK sa snaží pôsobiť ako výrazný odporca tejto právnej normy a dokonca ani to, že sa snaží ostatných kritikov integrovať. Musí predsa svoj lapsus nejako zakryť. Zarážajúce sú ale konkrétne výroky predsedu SMK, ktoré toto divadlo sprevádzajú. Pál Csáky totiž napríklad neváha SMK označiť za momentálne najsilnejšieho a najaktívnejšieho člena opozície. Gratulujeme!

Nezostáva než čakať, ako sa tlačový zákon v praxi prejaví. Už za pár dní budeme múdrejší. Do platnosti vstúpi v nedeľu 1. júna.

1 komentář:

Lukáš Hoder řekl(a)...

Když jsme u těch hudebních videjí protestujících proti politice/politikům, pak doporučuji song k současné situaci v pražské kultuře... http://www.youtube.com/watch?v=qUOcbR64q7U.