pátek 21. května 2010

Je čas na reformu české ústavy?

Spolupořadatelská ekipa IIPS ve složení Belko, Krpec, Schutz a Smekal se zúčastnila v úterý 18. května konference v pražské akademii CEVRO, kde přední čeští ústavní právníci a politologové rozebírali spolu s politiky možnosti změny české ústavy. Akce měla vhodný formát, odborníci vystupovali 10 minut, politikové jen polovinu a větší prostor se dostal na otázky z publika. Návrhy odborníků de facto kopírovali naši debatu při cestě vlakem - asi největší podporu má "německý" způsob konstruktivního odvolání vlády. Nejpřesvědčivěji na mě působili prof. Novák a doc. Kysela, který originálně (alespoň mezi vystupujícími) navrhnul posílení pozice vlády. Profesor Hendrych přihodil pár historek o vzniku ústavy a prof. Klíma mě moc nepřesvědčil nerozpracovaným ústavním zakotvením vyrovnaného rozpočtu. Všichni experti se shodli na nevhodnosti přímé volby prezidenta.
Politikové naopak hlas lidu hltají a takřka svorně vystupovali pro posílení přímých prvků v naší demokracii. Jen by mě zajímalo, kolik z těch, co v průzkumech podporují přímou volbu hlavy státu, by skutečně k volbě přišlo. Z hlediska způsobu prezentace na mě udělal nejlepší dojem "modrý pták" Marek Benda a zelený František Korbel. Na opačném spektru se ocitli Věci veřejné a Zemanovci. Lidovci a TOP09 tak nějak zapadli, mimo kategorie hodnotím vystoupení sociálního demokrata Jiřího Vyvadila, který vystupováním působil jako reinkarnace slavnějšího jmenovce, t.č. v čele strany. Arogantní, přezíravý, útočný, jako hlavní argument přednesl, že si tady můžete říkat co chcete, ale jste mimo realitu, protože se rozhoduje v Parlamentu, kde potřebujete většinu. Styl argumentace katastrofální - nevede se tedy debata o meritu věci, ale určující je, že návrh podal politický nepřítel, proto ho nepodpořím. Ale i tohle se hodí vidět a slyšet.

1 komentář:

Tomas Blazek řekl(a)...

Ad J. Vyvadil: z tohoto pána mám úplně stejný dojem. Znepokojivé je, že jej J. Paroubek nedávno označil za jednoho ze svých tří hlavních poradců. Pokud se naplní zvěsti, podle nichž si brousí zuby na post ministra spravedlnosti v příští vládě, tak se má česká justice na co těšit.