pátek 17. června 2011

Kalifornské novinky

Zaznamenal jsem, že český tisk se letmo věnoval i Kalifornii, tak přidávám pár postřehů. Zprávou číslo jedna je nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, které se týká přeplněných věznic. V případu Brown v. Plata soudcové rozhodli, že kalifornské věznice jsou přeplněné natolik, že dochází k porušení osmého dodatku k Ústavě, neboli zákazu krutého a neobvyklého trestání. Jistou představu si můžete udělat pohledem na s. 51 a 52 rozsudku, někteří soudcové prý mají rádi fotky. Ideologicky rozdělený soud rozhodl "tradičním" poměrem 5-4, většinové stanovisko sepsal Anthony M. Kennedy, častý to jazýček na vahách. Do většiny se v disentech pustili Scalia a Alito, podle nějž si Soud zahrává s bezpečností Kaliforňanů. Zdejší věznice by totiž měly zeštíhlet o více než 30 tisíc obyvatel. Podle některých propočtů by takové opatření mohlo v řádu pár let vést k nárůstu trestné činnosti o 4 %, což mj. znamená například o 80 vražd ročně víc (oproti stavu, když by k hromadnému snížení počtu věznic nedošlo).
Většinou se píše, že věznice budou muset vězně "propustit". Toto tvrzení není úplně přesné, problém s přeplněnými věznicemi lze řešit různě, například sofistikovanějším rozprostřením vězňů po volných kapacitách nebo, a to především, nižším využíváním trestu vězení. Kdyby do chládku šlo méně osob, tak se přirozeným způsobem populace trestanců též sníží.
Přeplněné věznice jsou tu skutečně problém, je v nich zavřeno až neuvěřitelných 0.6 % obyvatel Kalifornie, takže do tělocvičen se přesouvají dvoupatrové postele, aby pány a dámy v oranžovém bylo možno uskladnit. V lochu se nudilo až 160 tisíc lidí, nyní počet klesl na 140 tisíc, ale podle Soudu má za stávajících kapacit dosáhnout 110 tisíc, aby byl splněn požadavek přebývání v alespoň minimálně lidských podmínkách. Stavět nové věznice je za současné rozpočtové situace nemyslitelné, jen pro ilustraci, v jakém fiskálním močálu se CA nachází - University of California přijde na příští rok minimálně o půl miliardy dolarů.
Krátký pohled za oponu - problém kalifornských vězení bobtná od 90. let, kdy se začala přísněji trestat drogová kriminalita. Politika tvrdé ruky nekonvenuje pouze voličům, ale i byznysu, a vězeňství je "podnikání jako každé jiné". Za zachování přísné politiky úspěšně lobbují silné unie provozovatelů věznic a také bachařů. Méně vězňů = méně nutných kapacit a personálu = not that good job for us, good fellas. Osobně bych podporoval co nejširší využití alternativních trestů, v přeplněných věznicích se vězni mísí, takže skuteční násilníci mohou být v denním kontaktu s mladými podfukáři, což jim k dobré výchově moc nepřidá.
Na závěr - v Kalifornii se to hemží slavnými věznicemi, když například vylezu na střechu, tak vidím na Alcatraz (už jen turistická atrakce) nebo na St Quentin. A to je v záloze třeba ještě Folsom Prison (odkazy na věznice obsahují vystoupení Johnnyho Cashe).
Krátce ještě k jedné kalifornské libůstce. Chystá se referendum o tom, zda zakázat chlapeckou obřízku. Ještě není jisté, zda skutečně proběhne, ale asi bych ani nechtěl vidět kampaň, kdyby se tak stalo. Důvody odpůrců obřízky jsou rozumnější, než se snad na první čtení jeví - jedná se o významný zásah do osoby, které za ni činí rodiče - co když dítě s obřízkou nesouhlasí? Mám obavu, že kdyby skutečně k zákazu obřezávání došlo, tak tato praxe nevymizí, ale pouze se přesune do ilegality, a tedy i do výrazně horších hygienických podmínek. V důsledku tak může napáchat dost škody.
Foto: New York Times

2 komentáře:

Lubomir Majercik řekl(a)...

S přeplněnými věznicemi nemusíme chodit nikam daleko. Zrovna nedávno psal Uhl v Právu, jak tristně to vypadá u nás, případně se stačí podívat na zprávy Helsinského výboru, který situaci podrobně sleduje. Jinak u toho rozsudku je zase smutné, jak polarizovaně je vnímaný. NYT ho vynáší do nebes a WSJ ho haní a cituje Scaliu, podle něhož je to nejhorší rozsudek za historii SCOTUSu :-(.
Jinak bude zajímavé, jestli se ho nějak nechopí ESLP. Už teď si dává pozor, aby z Evropy nebyl vydaný do USA někdo, komu by tam hrozil trest smrti. Tak jestli se neodváží si rozšířit tuto logiku i na vydávání někoho, komu by měla hrozit přeplněná věznice za podmínek možná i hraničících s nelidských zacházením.

Hubert Smekal řekl(a)...

Na to vydávání jsem taky myslel, co by na to řekl ESLP a hlavně, jak by pak reagovaly USA.
No, jsou přeplněné věznice a přeplněné věznice :)