pátek 24. února 2012

Henrique Capriles alias venezuelský "Pan Vyzyvatel"

V nedávné době proběhly ve Venezuele primárky, ve kterých se sjednocená opozice (pod názvem Mesa de la Unidad Demócratica se skrývá široké spektrum politických stran a hnutí) snažila najít vyzyvatele, který se v říjnových volbách postaví současnému prezidentu Hugu Chávezovi. Už samotný fakt, že se opozice tentokráte dokázala dohodnout a postavit jednoho silného kandidáta, bude letošní prezidentské volby odlišovat od těch předchozích. Co může Venezuele případně přinést Henrique Capriles, který získal v primárkách přes 62% hlasů?

Capriles je ve svých 39 letech mladý kandidát, který není pošpiněn korupčnickým souvládím předchávezovského venezuelského establishmentu. To lze chápat jako jednoznačnou výhodu. Mladý guvernér zalidněného státu Miranda (ve volbách porazil Chávezova blízkého spojence Diosdada Cabella) reprezentuje stranu Primero Justicia, která patří k nejvýraznějším opozičním subjektům a dlouhodobým kritikům režimu. Sám sebe označuje jako středového politika, nicméně z evropského pohledu by ho bylo nutno řadit spíše do levé části spektra. Ostatně jako svůj politický vzor Capriles často cituje bývalého brazilského levicového prezidenta Lulu da Silvu. Každopádně ve srovnání se současným silně socialistickým směrem raženým Chávezem by došlo k výrazné změně kurzu.

Odhadovat Caprilesovy šance na zvolení v tomto okamžiku je poměrně složité. Lze předpokládat, že prakticky jistě za ním budou stát tři miliony voličů opozice, kteří se zúčastnili primárek. Ti tvoří 17% z celkového počtu 18 milionů oprávněných voličů ve Venezuele. K tomuto tvrdému jádru se jistě přidá značné množství lidí, kteří se primárek neúčastnili. Nicméně dle posledních průzkumů má stávající prezident Chávez stále nadpoloviční podporu obyvatel Venezuely. Důležitým faktorem bude jistě Chávezovo zdraví, které se po úspěšné léčbě rakoviny opět horší a prezident bude muset podstoupit další operaci. A Chávezovi nahrává ještě jeden faktor - cena ropy, tedy suroviny, okolo které se ve Venezuele (která má údajně šesté největší zásoby ropy na světě) točí prakticky vše. V současné době je cena na vysoké úrovni, což Chávezovi dovoluje expanzivní fiskální politiku a zároveň to slibuje i dostatek prostředků na předvolební mediální masáž.

Ani samotné vítězství Caprilese by nemuselo pro Venezuelu nutně znamenat výhru. Přestože se Chávez nechal v lednu slyšet, že v případě porážky poklidně odstoupí. platnost tohoto slibu prověří až případná reálná reakce na prohrané volby. Ta rozhodně nemusí být tak poklidná, jak prezident nyní prezentuje. Závěr roku 2012 bude každopádně pro Venezuelu zlomovým obdobím...

Žádné komentáře: