čtvrtek 18. září 2008

(Anti)amerikanizmus slovenskej zahraničnej politiky

Denník Pravda na svojich stránkach pred pár dňami uverejnil exkluzívny rozhovor s Rastislavom Káčerom, kariérnym diplomatom, ktorý donedávna pôsobil vo funkcií veľvyslanca Slovenskej republiky v Spojených štátoch amerických. Káčer sa v nich miestami celkom otvorene vyjadruje k vzájomným vzťahom týchto krajín. Rozhodne stojí za prečítanie! Vyberám pár citácií, ktoré ma najviac zaujali:

"Realita je dokonca taká, že počas Ficovej vlády sme urobili niekoľko proamerických gest, ktoré by zrejme nebol Dzurinda ochotný urobiť, ale nemôžem o nich hovoriť, lebo sú vysoko dôverného charakteru. Išlo o záležitosti, o ktorých som si nemohol robiť ani poznámky na papier."

"Keď sa potom na stretnutí veľvyslancov EÚ v USA pýtali poradcu pre národnú bezpečnosť Stephena Hadleyho, prečo šéf Bieleho domu ide na Slovensko, odpovedal, že Američanom sa páči príbeh Slovenska. Ako krajiny, ktorá sa zmenila zo škaredého káčatka na krásnu labuť."

"Slovensko je dnes vnímané nielen v USA, ale aj vo viacerých členských štátoch NATO ako jedna z najproruskejších krajín v aliancii aj v Európskej únii. Nechcem to však nazvať tak, že sme trójskym koňom ruských záujmov v Európe, ale..."

Pravda, 9. septembra 2008

Žádné komentáře: