pondělí 25. srpna 2008

ANKETA: Která země vyhraje oficiální pořadník XXIX. olympijských her v Pekingu 2008?

Ríša stredu posmutnela, olympiáda skončila. Priniesla mnoho zaujímavých okamžikov – teda aspoň podľa tých, ktorí nezaujali principiálny postoj a hry sledovali. Nenaleží nám hodnotiť športové výkony, úspechy a neúspechy. Bilancovať budú príslušné zväzy a funkcionári. Našou úlohou je priniesť výsledky ankety, ktorú sme na blogu v súvislosti s XXIX. letnou olympiádou vyhlásili.

Pýtali sme sa, ktorá krajina podľa vás vyhrá oficiálne medailové poradie. Je vidieť, že návštevníci našich stránok majú dobrý odhad. Väčšina z Vás správne predpokladala, že úsilie Číny presadiť sa na športovom nebi bude korunované úspechom. Slovami bývalého slovenského premiéra: „Kde je (politická) vôľa, tam je cesta...“. Nám ostatným, ktorý sme spojili svoje nádeje s inými adeptmi nezostáva, než vypiť kalich horkosti do dna :)

Zaujímavé je, do akej miery môžu byť športové výsledky súčasťou národnej prestíže. Čína je jasným príkladom. Ani USA ale nezostávajú pozadu. Vzhľadom k tomu, že Medzinárodný olympijský výbor v podstate žiadne oficiálne pravidlá pre poradie krajín nemá (a tie sú v rukách organizátorov), tak americké médiá suverénne presadzujú ako hlavné kritérium celkový zisk všetkých kovov, v čom boli práve Spojené štáty úspešnejšie než Čína (viď napr. NY Times, Washington Post apod.) :) Názor si musí každý urobiť sám...

Kde niečo končí, niečo iné začína. Na záver preto vyhlasujeme novú anketu, ktorá reflektuje aktuálne dianie na medzinárodnom poli – rusko-gruzínsky konflikt. Objavujú sa názory, že keby NATO urýchlilo prístupový proces Gruzínska, tak by k ruskej invázií nedošlo a teda že výsledky bukureštského summitu sú de facto úspechom Ruska. Oponenti naopak zdôrazňujú, že Gruzínsko nie je na členstvo pripravené a NATO by si tým skôr spôsobilo problémy (navyše ak evidentne nie je schopné poskytnúť adekvátnu a dostatočnú pomoc pred ruskými tlakmi). V aktuálnej ankete nás preto zaujíma váš názor na potenciálne členstvo Gruzínska v Severoatlantickej aliancií.

Žádné komentáře: