čtvrtek 29. ledna 2009

CIA jak jste ji ještě neviděli

Včera jsem po delší době zamířil do kina na nový spektákl mých oblíbených bratrů Coenových "Po přečtení spalte" (Burn after reading). Po úspěchu filmu Tahle země není pro starý byla laťka nasazena pekelně vysoko a Po přečtení spalte po pravdě tak vysoko nevyskočilo, i když je to stále velmi dobrý film.
Celý film je postaven jako dosti černá komedie s prvky osobních dramat, herecky v něm vynikají především Brad Pitt v roli věčně energií nabitý zaměstnanec fitness centra a John Malkovich jako bývalý agent CIA propuštěný ze služby kvůli problémům s pitím. Právě přístup k CIA, která se v celém filmu má neustále spoustu informací, ale není z nich schopna vyvodit žádné důsledky, je v celém filmu asi nejvtipnější a výborně zahraný. Samozřejmě je to dotáhlé ad absurdum, nicméně výzvědné služby dostávají v tomto filmu "pěknou sodu", přestože hrají jakousi vedlejší roli. Za vše hovoří závěrečný rozhovor, následující po zametení všech stop:
CIA Superior: What did we learn, Palmer?
CIA Officer: I don't know, sir.
CIA Superior: I don't fuckin' know either. I guess we learned not to do it again.
CIA Officer: Yes, sir.
CIA Superior: I'm fucked if I know what we did.
CIA Officer: Yes, sir, it's, uh, hard to say.
CIA Superior: Jesus Fucking Christ.
A tady je celá závěrečná zametací scéna:

1 komentář:

Lukáš Hoder řekl(a)...

Závěrečná scéna je opravdu skvělá, ale film jako celek mě moc nenadchl. Možná na to nebyla správná nálada, protože něco podobného se mi stalo už při sledování Big Lebowski, dřívější komedie bratří Coenů, který jsem si užil až napodruhé. Brad Pitt byl velmi dobrý (pro někoho překvapivě:). Tradičně drsný coenovský humor nešlo neočekávat a brutalita byla taky vcelku "otevřená" (viz závěrečná scéna).