čtvrtek 15. ledna 2009

Sarko - nejvýraznější aktér svétové politiky???

I jeden z Hubových posledních článků mě donutil zamyslet se nad mediálním pokrytím, které se dostává současnému francouzskému prezidentovi Nicolasu Sarkozymu. V následujících řádcích se pokusím představit faktory, které mohly jeho současné "záření" ovlivnit. A které mohou ovlivnit průvěh českého předsednictví.
1.) Přirozenost - Sarkozy nemůže být politikem-sucharem, hyperaktivita je mu zjevně vrozená. Na druhou stranu mu v genetickém fondu i přes ne příliš statnou postavu nelze upřít značnou dávku osobního šarmu. Sarkozy je osobnost.
2.) Absence lídrů - s celým světem natěšený na Obamovu změnu se na Bushe poněkud zapomnělo. Nudný Brown v Británii snad ani nemá ambice být světovým státníkem. Merkelová se stará o vnitřní problémy svého Německa. Je tu někdo jiný? Nikoliv. Sarko má volné pole působnosti.
3.) Domácí scéna - ačkoliv je na tom s popularitou co se týče vnitřní politiky stále bídně -dle průzkumů mu nevěří 56 procent Francouzů, zahraniční politika je něco jiného. Francouzi touží po zašlé "grandeur" a zahraniční eskapády svého prezidenta podporují.
4.) Domácí scéna II. - Sarkozyho další výhodou je kritický stav Parti socialiste. V rozhádané straně nedávno boj o předsednické místo prohrála Sarkozyho konkurentka Royalová a do čela nastoupila Aubryová. Bude chvíli trvat, než stranu zkrotí.
5.) České předsednictví - rozhodně nemyslím s ohledem na jeho případnou slabost, ale spíše na to, jak Sarko chápe, kdo nastupuje po něm (cikáni z gumáků nebyli asi až tak daleko:-)). Sarkozy nečeká větší odpor a pokračuje na své akční vlně.
Celkově vzato nám francouzské předpředsednictví byl čert dlužen, zvláště s aktivním Sarkozym v čele. Lze očekávat, že pokud Česko nedosáhne většího úspěchu, bude se muset smířit s větší či menší měrou sarkointerference do svého evropského lodivodství. Následující měsíce ukáží.

Žádné komentáře: