čtvrtek 22. ledna 2009

Entropa národů

Navrátiv se z Bruselu nemůžu než poreferovat o největším tamním spektáklu těchto dní - Entropě. Měl jsem to štěstí a viděl ji poslední den, než bylo Bulharsko zahaleno do černočerné plachty.
Prvním dojmem byla velikost samotného díla. Naživo vypadá Entropa daleko impozantněji než ne fotkách , zabírá poměrně značnou část vchodu do Rady a celé hale dominuje. Jako druhou věc zaznamenáte velký zájem o dílo samotné. V pondělní poledne Entropu studovala nejméně stovka lidí, což je asi více, než ve stejnou dobu stálo před Monou Lisou v Louvru:) Většina se zdržela řádně dlouhou dobu a koukala se na hýbající se a hrající výtvor.
Sám se musím přiznat k tomu, že se mi Entropa jako nápad líbí, problém jsem měl pouze s určitou nevyrovnaností, kdy jedna země je čokoládovou pralinkou a druhá tureckým záchodem. Bulharsko bylo již přeci jen trochu za hranicí dobrého vkusu.
Ještě zajímavější bylo diskutovat o Entropě se zástupci různých národů. Z Entropy se pro Čechy stalo dobré "ice-breakingové" téma, všichni ostatní s nimi chtějí o ní diskutovat. Zaznamenal jsem bohužel reakce pouze pár národů, ale většinou byly pochvalné a souhlasné. Například všichni Belgičani si vyložili pralinky nikoliv tak, že by Belgie produkovala dobrou čokoládu, ale tak, že jejich země je tak nudná, že asi nic lepšího vymyslet nešlo:) Kolega z holandského Senátu pak komentoval zatopené Nizozemsko následovně: "Já to plně chápu. Proti vodě bojujeme už nekolik století, no a ty mešity? Ty tam prostě dnes stojí:)". Britové se pak vůbec nedivili, že jejich ostrov v Entorpě chybí, stejný pocit měli ze své země. Slovenskou reakci bohužel nemůžu pokládat za plnohodnotnou, jelikož dotyčná byla slovenská Maďarka a s uherákem přepásaným trikolórou nadšeně souhlasila:).
Vzato kolem a kolem má Entropa mezi eurolidem celkem pozitivní přijetí. Vítězem celé kauzy je jednoznačně David Černý, ani bych se nedivil, kdyby po konci vystavování skončilo v nějaké věhlasné galerii (třebas Tate, aby se Britové mohli chodit dívat na chbějící Británii:)). Podařilo se mu kolem něj vyvolat pořádný humbuk a lidé na Entropu chodí. Poražený je asi také zřejmý - Alexandr Vondra, ze kterého si vystřelil (kterého podvedl) jeho kamarád David Černý a který se následně musel omlouvat.

3 komentáře:

Lubomir Majercik řekl(a)...

Martine, super reportáž, je dobré, že má Politica Mundi své lidi i přímo na místech, kde se něco děje! Jinak mi se Entropa taky líbí a rozhodně bych se nikomu neomlouval, ani tomu Bulharsko, to byla škoda.

Lukáš Hoder řekl(a)...

Přesně tak, reportáže. Dychtivě očekáváme Davidovu obsáhlou reportáž z kantýn sídel mezinárodních organizací a Lubovu z francouzských nočních podniků. :) Jinak, Entropa se mi líbí, i když u některých kousků (států) bych to viděl spíše na "český stereotyp", než nějakou reflexi evropského rozměru.

Anonymní řekl(a)...

mně se nelíbí...a vlastne hoodne rozpacity pocit me jima..a nechapu, proc se cerny omlouval, jakozto autor by si mel za svym dilem stat..