pondělí 19. července 2010

Geopolitika v 21. století: soubor textů o geopolitice

Jedním z důvodů stálé aktuálnosti geopolitiky jakožto analytického přístupu je její schopnost přizpůsobovat se nárokům doby a akademických debat. Geopolitika je slučitelná se všemi třemi velkými pozitivistickými paradigmaty mezinárodních vztahů a s jistými výhradami i s postpoziti­vismem. Geopolitický přístup je možné uplatňovat za účelem vytváření zahraničněpoli­tických strategií s globálním dosahem (geostrategií) i při studiu vnitrostátních (teritoriálních) konfliktů, migrace, nebo voleb. Stejně tak normativní apely obsažené v geopolitických koncepcích se mohou velmi lišit, počínaje světovou hegemonií a konče emancipací post-koloniálních zemí či sociálních skupin postižených urbánním plánováním.

Z těchto důvodů se časopis Global Politics rozhodl věnovat geopolitice samostatný prostor a publikovat sérii příspěvků studentů Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií FSS MU, které se geopolitikou zabývají. Sérii editoval Petr Ocelík a tajemný LH.

  1. Geopolitika Arktidy (Chřásťanský, Jenne)
  2. Geopolitické diskursy Haushofera a Spykmana (Kalous, Kolmaš)
  3. Geopolitika rozšiřování NATO (Dokulilová, Klimková)
  4. Vzťah medzi rozvojom SZBP EU a geopolitikou (Benčová, Piteľová)

K tématu ještě drobná sebeprezentace. Text "Populární geopolitika na příkladu Jamese Bonda a Harryho Pottera" v Mezinárodní politice (11/2008) můžete najít zde.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

nice! konečne moja obľubena tema na strankach GP :)

Ondrej Slechta řekl(a)...

Bude se v tom bloku venovat nekdo geopol. mysleni soucasnych ruskych "eurasianistu" (nejvyznamejsi asi Alexander Dugin)? V souvislosti s Haushoferem se to primo nabizi.

Lukáš Hoder řekl(a)...

Tento blok je již uzavřen, ale předpokládá se, že v dalším akademickém roce bude publikována další série. Takže snad příště. :)