sobota 4. září 2010

Tony Blair před Mezinárodním trestním soudem

Bývalý britský premiér, který své zemi vládl deset let, a jehož problematická rozhodnutí vyvolávají zanícené reakce i několik let po jeho odchodu z úřadu – Kosovo, Irák nebo tajné transfery teroristů. Bývalý premiér se chystá vydat své paměti a potřebuje nějakého autora, který by mu je anonymně (tzv. ghost writer) pomohl sepsat. Tento „pisálek“ se však dostane k informacím, které neměl zjistit. Ve stejné době je navíc bývalý premiér povolán k Mezinárodnímu trestnímu soudu, aby vysvětlil svá rozhodnutí z doby své vlády, konkrétně vydání britských občanů podezřelých z terorismu k mučení do amerických rukou… To je základní zápletka posledního filmu od Romana Polanského The Ghost Writer.




Pierce Brosnan (bývalý britský premiér Adam Lang) a Ewan McGregor (tzv. ghost writer) své role hrají skvěle, ve filmu se nicméně objevil například i devadesátipětiletý Eli Wallach, který už v roce 1960 proháněl Steve McQueena a Charlese Bronsona v Sedmi statečných. A nakonec i fanoušci Sexu ve městě si přijdou na své – „Blairovu“ sekretářku hraje Kim Cattrall (alias Samantha Jones).


V Polanského filmu je žánr politického thrilleru naplněn po okraj. Divák se dočká CIA, zlé Condi Rice i nadnárodní zbrojařské lobby a film nabízí také řadu dalších odkazů na skutečný svět – opravdový Tony Blair právě vydává své paměti (nazvané A Journey), po světě probíhají protesty proti jeho osobě (posledně v Dublinu) a občas se objeví informace o snaze dostat jej jako válečného zločince před spravedlnost. S filmovým Blairem je ten skutečný ve scénáři spojen řadou analogií – filmový chodil na Cambridge, skutečný na Oxford; filmový hrál divadlo, skutečný hrál v rockové kapele; oba se začali politicky angažovat ve dvaadvaceti hned po škole… Ve filmu také vystupuje postava bývalého britského ministra zahraničí Richarda Rycarta, který s premiérem v řadě jeho kroků nesouhlasil a z vlády byl vyhozen… že by ve skutečnosti Robin Cook?


Závěr filmu je podle mého názoru příliš „filmový“ a trochu „šustí papírem“, jinak jej vřele doporučuji. Na IMDb je hodnocen nadprůměrným 7.6 z 10, nicméně například oproti přeceněnému Inception Richarda Nolana, které má 9.1, se jedná o skutečný film a ne o ptákovinu.


Pozor: V komentářích SPOILER.

8 komentářů:

Lubomir Majercik řekl(a)...

Pěkně napsané. Musím říct, že se mi líbil i ten závěr. A jsem rád, že si MTS nachází cestu i do popkultury. Po Interpreterovi je to už druhý film, kde hrál jednu z hlavních rolí :-).

Tereza z Víno-klubu řekl(a)...

Po lehké invektivě sekční šéfa píšu svůj komentář i sem;)

Viděla jsem i Inception a nepřišlo mi to jako úplná ptákovina - prostě sci-fi a ukázka postmodernismu - surrealismus v dnešním masovém podání, prvky romatnismu (sen x skutečnost - únik z každodenní kruté reality do snového světa). Zajímavá práce s divákem - nebylo snadné udržet si v kurzu událostí, ale nějakt to šlo - v tom spatřuji skvělou práci režiséra.

Co se týče Ghost Writera, tak to mi naopak přišlo jako ptákovina. Na konci filmu už snad nešlo víc ponížit diváka, než mu o hlavu omlátit, že MANŽELKA PREMIÉRA JE AGENT CIA! Zajímavý námět se jako obvykle zvrhla v nedotažený závěr. Nezachránila to ani Samantha;) Aluze na Blaira vysvětlené v tvém podání jsou zajímavé. Ale z toho kina jsem odcházela s pocitem, že mě víc zajímá, kde si dám víno, než jestli byl chudák Blair jen figurkou v ďábelském plánu americké tajné služby... To už mě fakt víc poznamenalo to Inception. V nějakém Respektu je na Ghost Writera dobrá recenze. (Chtělo by to citaci, vím;))

Ale napsals to moc hezky! Ještě mě taky za poslední dobu poznamenal Invictus;)

Lubomir Majercik řekl(a)...

Uaaa, spoileer.
(Jinak v hodnocení Inception trochu s Lukášem souhlasím. Zbytečně velký hype. Nolan má na víc. Mě snad i nechal Ghost Writer ve větším napětí než ten ovýbuchovaný a načančaný Inception. Ale třeba jsem to jen nepochopil :-)).

Anonymní řekl(a)...

ohledne Inception, agentky CIA Blairove, ptakovin atd. bych dal za pravdu spis slecne Kubickove :-) kdo se vytrvale nezabyval bdelym snenim (viz napr http://lucidity.com/ ) tomu prijde Inception jako ptakovina, kdo ano, pro toho je to spise dokumentarni film, ktery zjednodusene popisuje hlubokou mentalni zkusenost. holt neco jako Matrix pro zenove budhisty. :-)

howgh!

Robert Němec řekl(a)...

V kinech mě to už minulo :-(, takže nezbývá, než to za čas sehnat "jinak". :-)

Tomas Blazek řekl(a)...

The Ghost Writer jsem neviděl, to nechci hodnotit, ale tvrzení, že Inception je ptákovina, mi přijde hodně silácké. Podle mě se jedná o výborný film - sice nedosahuje kvalit některých starších Nolanových kousků (Memento, Dark Knight), ale ve svém žánru je to pořád výrazný nadprůměr. Peněz, co jsem dal za lístek do kina, rozhodně nelituju.
Pozice na imdb je trochu nadhodnocená, ale tak je to u podobných filmů vždycky - časem jim trochu klesne na odpovídající úroveň (to samé na čsfd).

Lukáš Hoder řekl(a)...

Inception jsem viděl jako třetí film během několika dní. Ty předchozí byly nadprůměrný kreslený francouzký film L'illusionniste (2010) od Chometa a exklusivní klasika Il gattopardo(1963) od Viscontiho. Takže v tomto srovnání nebylo Inception moc zajímavé.

Ale ani žánrově mě to nezaujalo. Příběh se mi zdá poměrně slabý oproti jiným filmům s ambicemi. Nejsem fanda DiCapria, i když třeba v Departed byl dobrý. A hlavně, třetí a čtvrtá úroveň snění mi v příběhu nedávala moc smysl... To je asi na delší diskusi. Celkově tedy spíš zklamání. Napodruhé to možná bude lepší.

Lukáš Hoder řekl(a)...

Ale v Django Unchained byl DiCaprio splendid! :)