čtvrtek 14. srpna 2008

Letní parna a otázky

Pár zcela nesouvislých otázek vztahujících se k událostem v Gruzii:
  1. Co ještě by se muselo stát, aby se premiér Topolánek nejel podívat, jak se běhá na oválu?
  2. Jaká je lepší reakce než odejmutí pořadatelství OH v Soči?
  3. Společná zahraniční politika EU - co to je???

3 komentáře:

David B. řekl(a)...

1) Musel by tam běhat Jirka Paroubek a soudcovat to doktor Rath.

2) Odejmutí pořadatelství je hloupost. Už v době přidělení se Moskva chovala velmocensky a měla za sebou různé excesy (největším může být Čečensko). Porovnám-li Čínu a Rusko, pak bych to více čekal u Číny (i kvůli kvalitě vzduchu apod.). Navíc se domnívám, že odejmutí pořadatelství by ještě více podpořilo ruské nacionalisty. To je podobné jako říct, že teda nebudeme kupovat jejich ropu, když se chovají špatně..

3) Sen mnohých politiků a noční můra honoris causa profesora Klause.

Hubert Smekal řekl(a)...

Ad 1) To si snad děláte legraci! Naopak myslím, že by si Topolánek nenechal Paroubka v červených plátěných trenýrkách vykasaných lehce nad pupík a v příléhavém bílém moira vasilku rozhodně "utéci". Topolánek by se asi jen trochu naštval, kdyby místní soudruzi nechali otevřít jednu ze zdejších jídelen Paroubka. Na druhé straně, většího profíka v oboru u nás stěží naleznete...
Ad 2) Správně píšete - měla za sebou! Proto by se měla safra snažit, aby neměla před sebou. Obecně jsem pro dialog a proti sankcím, jenže v tomto případě Rusko překročilo jisté meze. U Číny nelze očekávat za sedm let zásadní změnu po tisíciletí budovaných hodnot, Rusko se přeci jen už nějakou dobu občas snaží ukázat, že je součástí Evropy.
Za použití Vaší argumentace by šly OH odejmout snad kdykoliv komukoliv. S Vaší obavou o posílení nacionalistů plně souhlasím. Jsem ochoten ustoupit na důraznou výhružku, že odebereme pořadatelství OH v případě dalšího excesu.
Ad 3) Krásné!

David B. řekl(a)...

1) Díky Bohu už je doba velkovývařoven pryč, dokonce i soudruzi v Číně si zvykli na výdobytky kapitalistické kuchyně. Tahle doba už je pryč :-).
2) Nepředpokládám další exces mimo Gruzii a případně Čečensko. Proto bych si uměl představit (za předpokladu, že by se sáhlo k důraznému varování), kdy by MedPut tvrdili, že se "jen" jedná o pokračování konfliktu, který započal před varováním.. Zkrátka, tohle nepomůže a odejmutí by bylo kontraproduktivní.
3) Díky, od odborníka vždy potěší:).