čtvrtek 14. srpna 2008

Pěkný pozdrav ze Sarajeva


I na nás čekala v Bosně zajímavá překvapení...

4 komentáře:

Srdjan Prtina řekl(a)...

A ještě jedno překvapení: sarajevská ulice, kde se nachází toto iránské kulturní centrum se jmenuje Ulice Maršala Tita.

Unknown řekl(a)...

Pokud mě pamět a znalost mého rodného města neklamou, tak iránské kulturní centrum je na ulici Ferhadija a ne na nedaleké ulici Maršala Tita. Přece jen by bylo divné, kdyby ze všech ulic v Sarajevu bylo iránské kulturní centrum v Titově ulici.

Srdjan Prtina řekl(a)...

Pokud se mé oko nemýlí (a fotku jsem nepodrobil žádné úpravě), pak se tato ulice opravdu jmenuje "Ulica Maršala Tita". Na žádost zašlu foto e-mailem. Otevírat nový blog jen kvůli jedné fotce nemá smysl. Každý se může splést, včetně Damira (i když si to nerád připouští).

A nevidím nic divného, že se iránské kulturní centrum nachází v této ulici (prostě v centru města). Spiš mi připadá divné, že se dodnes na kult Tita většina lidí v Bosně dívá nekriticky. Podoně jako na jiné "hrdiny" z pozdější historie s tím rozdílem, že si ty pozdější junáky rozdělili dle etnického klíče.

Unknown řekl(a)...

Nejen já, ale i ty se Srdjane můžeš mýlit (viz link http://www.nubt.ba/Usluge/Iranska.htm), což ty zcela jistě sebekriticky připustíš.

To, že se pletu je skutečnost, kterou nepopírám. Kdybych se pletl jen v názvech ulic, tak by mě to netrápilo. Horší je, když se člověk splete v daleko důležitějších věcech.

Co se týče Tita, tak jsme v Sarajevu k němu docela dost kritičtí. Nebylo by špatné si o něm s místními lidmi promluvit.

Skutečností je, že i někteří bosňáčtí nacionalisté připouštějí, že se Tito zasloužil o vznik poválečné SR Bosny a Hercegoviny a bosňáckého národa.

A navíc se nikomu nechce pamatovat si stále nové názvy ulic. S tím mají docela problém v sousedních zemích.

S těmi "junáky" a "etnickým klíčem" to není až tak jednoznačné, jak to prezentuješ. Viz lidé jako Bogić Bogićević, Jovo Divjak, Željko Komšić, Mirko Pejanović, Miro Lazović a mnoho dalších.

Můj první komentář si nekladl za cíl se Tě nějak dotknout a pokud se tak stalo, pak mě to mrzí. Jen jsem se touto cestou snažil poukázat, že nejsme až zas takoví ignoranti, abychom umístili kulturní centrum islámské republiky do ulice, která je pojmenována po komunistickém diktátorovi.