pondělí 12. ledna 2009

Povinná četba 12. 1. 2009

Moc práce, prostoru pro kratochvilnější četbu málo, proto jen drobečky:
  • Velmi zajímavý Fareed Zakaria o tom, že izraelská ofenziva může být nepěkně kontraproduktivní, protože výrazně zhoršuje pozici umírněných arabských států (Jordánsko, Egypt, Saúdská Arábie) a posiluje tradičně halasnou rétoriku Íránu, který se v očích "arabské ulice" stává jediným pravým ochráncem trpících Palestinců. Írán a libanonský Hizballáh dokonce vyzýval Egypťany a spol., aby dali svým vládcům pořádně najevo, že se jim alespoň ze začátku zdrženlivé chování nelíbí. Pokud chtěl Izrael atakem na Hamás, íránského to chráněnce, oslabit Írán, pak se mu povedl spíše opak - Ahmadinedžád nemusí vysvětlovat, proč jsou ceny ropy tak nízké a ekonomice se úplně nedaří, ale vystačí si s pár protiizraelskými frázemi.
  • Právní autority o tom, jak se vyrovnat s osmi lety vládnutí G. W. Bushe, během nějž mimo jiné docházelo k mučení a rozsáhlým zásahům do osobní svobody. Profesor z Yale Law School Jack M. Balkin a Charles Fried z Harvardu - naše rozsáhlá neocon anti-LPM klika ať to raději nečte...
  • Bývalý americký velvyslanec u OSN John Bolton o neobvyklé americké abstenci. USA se při hlasování o britské rezoluci 1860 volající po ukončení násilí v Gaze vzdaly hlasování, čímž se rozešly se svou tradiční praxí zastánce izraelských aktivit na půdě Rady bezpečnosti. Bolton vypočítává, proč nehlasování Spojené státy oslabuje, jak k němu došlo a proč potěšilo Obamu.
  • David Marsh o napětí v eurozóně, aneb Německo versus Jih EU v čele s Francií.

4 komentáře:

Martin Hrabálek řekl(a)...

Peknej vyber, Hubiku. Zvlaste ten clanek z Tydne me zaujal. Potvrzuje se, ze prebirani predsednictvi od Francouzu je tezke, jak se ocekavalo. Sarkozy se mista na Slunci vzdat nechce. Na francouzske otazky by ale byl nejlepsi argument - Jak tam Sarkozy mohl mluvit za Evropu, kdyz k tomu nema mandat? A co tam realne ziskal?

Hubert Smekal řekl(a)...

Získal cca 50x větší mediální pokrytí než "naše" delegace. V EUP (anglický MA program European Politics pro cizince) se mě dokonce ptali, proč jel na Blízký Východ Sarkozy a ne někdo z ČR, když máme předsednictví. Pověděl jsem jim o dvojí delegaci a byli dost překvapení, protože tu EU-delegaci vůbec nezaznamenali. A doplním - jednalo se o Němce, takže asi čerpali z německých médií.

David B. řekl(a)...

Dobrý výběr článků. Ještě bych doplnil tento http://www.euro.cz/id/wfw59es8re/detail.jsp?id=11862 od Jefima Fištejna a také bych chtěl upozornit na článek o Gaze a Izraeli v aktuálním čísle časopisu Time.

P.S. Ocenil bych nějaký článek na téma Gaza, Izrael:).

Hubert Smekal řekl(a)...

Díky za Vaše tipy; stran Gazy doufám opět poslouží Marek Čejka, já spíše nahodile.