pátek 23. ledna 2009

Zapomětlivý kníže

Tož dnes ještě jedna reportážní, přímo z pupku Evropy - Evropského parlamentu. Byl jsem se tam podívat na tradiční "grilování", tedy otázky europoslanců ministrům předsednictví. Z tria Julínek, Nečas a Schwarzenberg jsem zvolil jednoznačně posledně jmenovaného.
Projev páně Schwarzenbergův byl vyrovnaný, byl jsem s ním spokojený a na ministra patřičně hrdý. Jako červená nit se jím táhla nutnost společné evropské politiky k Rusku a nutnost energetické nezávislosti, vyrovnaně hovořil i o Gaze.
Přesto však projev nebyl bez chybičky. Zcela dle očekávání zástupci Europarlamentu zmínili i Lisabonskou smlouvu (bodejť by ne, už se těch svých rozšířených pravomocí nemůžou dočkat:)). Ministr jim na otázku odpověděl následovně: "I am absolutely sure we will ratify. But I am not a member of the parliament and which day or which week of February exactly it will happen, I cannot tell you,". Že by Karel Schwarzenberg nebyl členem Parlamentu, to mě překvapilo. Já jsem Senát vždy za jednu z jeho komor považoval a občas ho tu vídám. Otázka je, jestli jen zapíral jako svatý Petr, nebo skutečně pouze zapomněl;).

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

...zapomnětlivý...za-po-mnět-li-vý