úterý 25. srpna 2009

Přečtěte si

Mezi hvězdami Harvardu a Princetonu to jiskří. Niall Ferguson a Paul Krugman se do sebe pustili v renomovaných tištěných a elektornických médiích a vzduchem létají slova jako verbální průjem či pozér. Oba profesory spojuje jejich chuť vystavovat své názory ve veřejném prostoru a břitký jazyk. Zjevně je však rozděluje náhled na správné řešení krize. Zatímco Ferguson tvrdí, že veřejný dluh by se měl začít řešit okamžitě, Krugman by tak nespěchal. Krugman vyhlašuje, že "We’re all socialists now,”, naproti tomu Ferguson s všemohoucím státem nesouhlasí: "My worry is that we end up with an over-reaction. All this zeal for regulation actually grows out of a very faulty analysis. If deregulation were such a big problem, why was it that the most regulated entities, banks, caused the biggest trouble?"
A typická ukázka vzájemné náklonosti? "For the record, I don’t think that Professor Ferguson is a racist. I think he’s a poseur. I’m told that some of his straight historical work is very good. When it comes to economics, however, he hasn’t bothered to understand the basics, relying on snide comments and surface cleverness to convey the impression of wisdom. It’s all style, no comprehension of substance. And this time he ended up choking on his own snark," říká velký Paul.

Tak to vypadá, že vyšetřování mučení zajatců v amerických zadržovacích zařízeních skončí z lidskoprávního pohledu pěknou blamáží. Což se Wall Street Journal docela zamlouvá, zejména Bretu Stephensovi, který si do liberálů šťouchne milerád.

Robert J. Samuelson kritizuje nadšení Obamovy administrativy pro velké investice do železniční dopravy.

Na závěr velmi poučná a informovaná debata mezi Michaelem Kocábem a Lianou Janáčkovou (z pořadu Otázky Václava Moravce):

Liana JANÁČKOVÁ, senátorka
Tak, já se teda zeptám pana ministra, kolik si myslí, protože to půjde zákonem zřejmě, tak jaké finance to vlastně spolkne? Já jsem si přečetla, že loni Česko na zlepšení životních podmínek v romské komunitě vynaložilo 117 miliard korun.

Michel KOCÁB, ministr pro lidská práva a národnostní menšiny
Milionů.

Liana JANÁČKOVÁ, senátorka
117 to bylo, miliard, takže to mě velmi šokovalo.

Michel KOCÁB, ministr pro lidská práva a národnostní menšiny

Paní Janáčková, to by bylo ale vyřešený přímo za pět minut.

Liana JANÁČKOVÁ, senátorka

A takže vy víte kolik je neziskovek? A co by bylo vyřešeno? Pane ministře, co by bylo vyřešeno?

Michel KOCÁB, ministr pro lidská práva a národnostní menšiny

No celá ta problematika.

Liana JANÁČKOVÁ, senátorka

Romové by žili ve zlatě a ti ostatní?

4 komentáře:

Lubomir Majercik řekl(a)...

Videl jsem to v primem prenosu, zajimava vymena. Na senatorce bylo videt, ze je prakticka a s romskymi problemy se setkava dennodenne. Co se tyce toho zlata, tak doporucuji pribeh Cervenakovych, kteri nahle k majetku prisli: http://www.reflex.cz/Clanek14705.html.

Lukáš Hoder řekl(a)...

Já jsem viděl jen začátek a nechci se zbytečně zastávat šéfa, ale ta senátorka tam podle mě nepřišla konstruktivně debatovat. Viz třeba ten její projekt "vesničky usmíření", ty "miliardy" nebo hra na závist (plastová okna). Pak už jsem nekoukal... :)

Lubomir Majercik řekl(a)...

Jo, s těmi miliardami si sama uškodila a přitom jsem měl dojem, že tento zjevný nesmysl myslela vážně. Nejsem si ale jistý, jestli, kdyby se jednalo opravdu o miliardy, by byl "romský problém" vyřešen, jak tvrdil Kocáb.

Tom Šmíd řekl(a)...

Zlaty azyl mimo CR bez ceske televize:-) nicmene tohoto lituji, videt bodrou a se vsim rychle hotovou pani Lianu v boji s pokryteckym prazskym frackem, to musela byt parada :-D