neděle 23. srpna 2009

Víkendové počtení

Skutečně vřele doporučuji kousek s případným názvem "Against the law" o pohnuté historii obhájce zločinců proti lidskosti Jacquese Vergese. Jedná se sice o delší textík, ale přečtete jej jedním dechem.
Můj oblíbenec, chicagský profesor Richard A. Posner (čtu jej vždy se zájmem, třebaže s ním občas nesouhlasím), kritizuje v článku s názvem "Honesty about the Stimulus" realizaci amerického stimulačního balíku a s ním i veřejné intelektuály v čele s předsedkyní Rady ekonomických poradců prezidenta Christiny Romerové (její hodnocení stimulu tu), nobelistou Paulem Krugmanem či Larrym Summersem, kteří podle něj v roli veřejných intelektuálů zapomínají na akademické ctnosti.
Volby se pomalu blíží, takže pár rozhovorů z domácí scény:
S bývalým ministrem obrany a velvyslancem v Rusku Lubošem Dobrovským.
S ministrem financí Eduardem Janotou:
Kde podle vás dnešní problém s obřím deficitem vznikl?
Základní problém našich financí je na straně výdajů. Bohorovně jsme snižovali daně a na druhé straně nesnižovali výdaje. Navýšením sociálních výdajů o 70 miliard na rodičovský příspěvek, porodné, pastelkovné, důchody, nemocenskou a další věci před volbami v roce 2006 (návrh vlády ČSSD, poznámka redakce) jsme se vymkli realitě. Nebylo to vidět, protože ekonomika rostla a s ní i výběr daní. Nyní je to naopak a nepoměr výdajů a příjmů rozpočtu se projevuje v plné nahotě. V době, kdy ekonomika stagnuje nebo klesá, nemáme na to, abychom takovou sociální síť ufinancovali. Opatření v sociální oblasti, která navrhuji, nás přivedou zpět do roku 2006.
Jste na ministerstvu financí už od roku 1978 a od poloviny 90. let připravujete státní rozpočet. Varoval jste ministry, zejména ty sociálnědemokratické, že by měli v dobách ekonomického růstu šetřit a nezadlužovat stát?
Samozřejmě! Každý materiál, který jsme předkládali, začínal větou, že Česká republika má sice poměrně nízkou úroveň zadlužení, ale že trend a razance zadlužování je velmi vysoká a že při tehdejším vysokém růstu ekonomiky mezi čtyřmi až šesti procenty (roky 2004 až 2007) by k tomuto nemělo docházet. Před volbami v roce 2006, za sociálnědemokratického ministra Sobotky, jsem v televizi poměrně drze upozornil, že pokud schválíme zákony, které povedou k navýšení sociálních výdajů o 70 miliard, tak bude euro v nedohlednu. Tehdy se mluvilo o jeho přijetí v roce 2011. Jenže ministři se pochopitelně řídili svým rozhodováním a stranickou ideologií, a proto zadlužování pokračovalo.

1 komentář:

Hubert Smekal řekl(a)...

A Krugman vrací úder poukazem na Posnerovu chybu v počtech: http://krugman.blogs.nytimes.com/2009/08/21/sour-sixteen/